Bescherm scholen tegen toetscircus

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op dinsdag 1 november 2016.

Er mag geen diagnostische toets komen in het voortgezet onderwijs. Dat stellen SGP en CDA. Omdat het kabinet hierover nog steeds onduidelijk is, dienen SGP-kamerlid Roelof Bisschop en CDA-kamerlid Rog hierover vandaag een eigen wetsvoorstel in.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft de bevoegdheid om een diagnostische toets in het voortgezet onderwijs te verplichten. Ook na druk uit de Kamer blijft de staatssecretaris de mogelijkheid openhouden om die toets in te voeren.

SGP en CDA zien niets in zo’n verplichte toets. Leraren weten het best hoe je leerlingen begeleidt en toetst. Het kabinet moet er daarom voorgoed van af zien.

Om de vrijheid van docenten te waarborgen hebben de kamerleden Bisschop en Rog vandaag een initiatiefwet ingediend. Bisschop: “Het is belangrijk dat we niet alleen vertrouwen uitspreken in leraren en scholen, maar ook de daad bij het woord voegen. Een meerderheid in de Kamer heeft dit ook aangegeven.”

CDA-kamerlid Rog voegt daaraan toe: “Als het kabinet geen knoop wil doorhakken, dan moeten wíj dat maar doen. Daarom dit wetsvoorstel. Op basis van de eerdere meerderheid in de Tweede Kamer verwacht ik dat het parlement ook akkoord zal gaan met dit voorstel.”