Nacht van de Arabische literatuur, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 26 november 2016 18:00
plaats Amsterdam
locatie De Nieuwe Liefde Toon locatie
aanwezigen C.P.W.J. (Petra) Stienen i e.a.
organisatie De Nieuwe Liefde i

Een cultuurfestival vol beats, bites en jonge schrijvers

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Tijdens de ‘Nacht van de Arabische Literatuur’ kun je je een avond lang onderdompelen in een Arabisch festival met heerlijk eten, debat, muziek en een echte Souk.

In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert De Nieuwe Liefde op zaterdag 26 november de eerste ‘Nacht van de Arabische Literatuur’: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak.

Qua omlijsting waant de bezoeker zich op het bekende Djemaa el Fna (het centrale marktplein in Marrakech) met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, sieraden, verhalenvertellers, boeken, muziek, Marokkaanse thee en heerlijk eten. De finalisten van de El Hijzra Literatuurprijs dragen voor uit eigen werk voorafgaand aan het juryberaad. Jonge schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en de correspondenten uit de Arabische wereld kunnen elkaar ontmoeten en inspireren. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld middels een gemodereerd panelgesprek of aan de bar. Een grootheid op het gebied van de Arabische literatuur opent de avond met een lezing.

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Debat: ‘Waar blijft de Arabische Sartre?’

Beroemde Arabieren, mensen die werkelijk iets betekenen voor onze en hun wereld, zijn bijna zonder uitzonderingen machthebbers of krijgshaftige types. Assad. Nasser, Saddam Hussein, Osama bin Laden en Khadaffi. Maar er zijn natuurlijk plenty Arabische kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Waarom horen we hen zo weinig? Wanneer worden de boeken van Adonis, Amin Maalouf en Tahar Ben Jeloun hier bestsellers? Wat hebben ze ons te zeggen en in welke traditie staan ze?

We spreken erover met kenners van de Arabische literatuur, waaronder Nadia Bouras, Fenna Ulichki, Jurgen Maas en Djuke Poppinga o.l.v. Abdelkader Benali.

Voor uitgebreide info over de sprekers en artiesten, zie hieronder.

Naeeda Aurangzeb

Naeeda begon haar journalistieke carrière bij de Migranten Omroep Rotterdam. Later volgden de NCRV, NMO, RTV WEST en de NTR. Verder schreef Naeeda een boek over Palestijnse Vluchtelingen en bezocht daarvoor de vluchtelingenkampen in Jordanië, Palestina, Israel, Syrië en Libanon. Zij schreef ook een verhalenbundel met verhalen van eerste generatie migrantenvrouwen in Nederland. Als gespreksleider woonde en werkte zij in de VS, Israel en Palestina. Naast haar journalistiek werk is zij al meer dan 15 jaar actief op het gebied van vredeswerk, interreligieus dialoog en issues rondom de emancipatie van (moslim) vrouwen.

Petra Stienen

Petra Stienen is senator, publiciste, zelfstandig adviseur en Arabiste. Ze heeft jarenlange ervaringen als diplomate in de Arabische wereld en spreekster in binnen- en buitenland won in 2012 de Vrouwen in de Media award 2011. Zij heeft diverse bestuursfuncties oa bij Action for Hope, Bidayyat, Masterpeace en Stichting Yasmin, een participatiecentrum voor vrouwen in Den Haag. Ze schreef twee boeken over het Midden-Oosten, Dromen van een Arabische Lente (2008) en Het Andere Arabische Geluid (2012). Maart 2015 verscheen haar derde boek, Terug naar de Donderberg. In 2016 kreeg zij de Aletta Emancipatieprijs.

Abdelkader Benali

© Henriette Guest

Abdelkader Benali is schrijver en TV presentator en schrijft behalve romans en toneel ook artikelen en recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman De langverwachte.. Benali presenteerde in het voorjaar van 2010 het NPS-programma De schrijver en de stad. In 2016 trad Benali samen met zijn vrouw en dochter op in de TV-serie Chez Benali.

Jurgen Maas

Jurgen Maas studeerde journalistiek en politicologie. Hij werkte bijna vijftien jaar bij de IKON als radiomaker en presentator. Hij is medehoofdredacteur van het tijdschrift ZemZem.

Djûke Poppinga

Djûke Poppinga (1956) is literair vertaalster Arabisch, freelance redacteur/adviseur, redactielid van Arabisch programma Winternachten en voorzitter van de Stichting Noon (stimulering en ondersteuning van Arabische schrijvers en interculturele samenwerking).

Nadia Bouras

Nadia Bouras is historica aan de universiteit in Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de VU en promoveerde in 2012 op Het land van herkomst, perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010. Bouras schreef (samen met Annemarie Cottaar en Fatiha Laouikili) het boek Marokkanen in Nederlands: de pioniers vertellen.

Fenna Ulichki

Fenna Ulichki is lid van het dagelijks bestuur van Amsterdam West. Ze zat daarvoor voor GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad. Ulichki werkte ze bij WOMEN Inc. als programmamaker en als adviseur bij het ACB Kenniscentrum en ze was voorzitter van de Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland (MVVN).

Nadia & Merijn

Naast kookboekenschrijvers zijn Nadia en Merijn culinair schrijvers, receptschrijvers en foodstylisten voor o.a. delicious. magazine en Foodies. Ook zijn ze bekend van hun kookshow op 24kitchen. Sinds 2015 hebben ze ook nog een eigen productlijn, Nadia & Merijn’s SOUQ.

Raphael Rodan

In de geest van het vieren van de macht en pracht van het geschreven en gesproken woord, zal Storyteller Raphael Rodan verbinden met zijn eigen literaire wortels en het tot leven te brengen van de oudste liefdesverhalen ooit verteld, “Samson en Delilah”.

Raphael Rodan is in 2008 afgestudeerd aan de School of Speech and Drama in Harduf in zijn geboorteland Israël. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Actors Temple in Londen. Hij werkte in Israël als theaterregisseur voor Arabische en Joodse jonge acteurs. Sinds zijn verhuizing naar Europa biedt hij storytelling workshops over het hele continent. Samen met Sahand Sahebdivani heeft hij de “Mezrab Storytelling School” opgericht. Een school die streeft naar de oude kunst van het vertellen van verhalen te verbinden met huidige brandende vragen.

Mohamed Ahaddaf

Ûd (Arabische luit)-speler Mohamed Ahaddaf studeerde aan het Conservatorium van Tetuán in het noorden van Marokko.Zo’n twaalf jaar geleden immigreerde hij van Noord-Marokko naar Amsterdam. Nam zijn instrument mee, startte zijn eigen Ahaddaf Quartet en ontwikkelde zijn eigen muziek.

Yasmina Aboutaleb

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Haar columns over Amsterdam verschijnen elke vrijdag in Het Parool. Verder schrijft ze o.a. voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld. Haar onlangs verschenen columnbundel ‘Dit maak je nooit meer mee’ ligt nu in de boekhandel.

Lamia Makaddam

Lamia Makaddam (Tunesië, 1971) behaalde aan de Université de Sousse een master in de Arabische talen letterkunde. Ze woont sinds 1998 in Nederland, waar ze sinds enige jaren als journalist bij de afdeling Arabisch van de Wereldomroep werkt. In 2001 won ze de El Hizjra Literatuurprijs. Ze debuteerde bij de Libanese uitgeverij Dar Nahda met de bundel Ta’m alfâkiha al-shatawiyya (De smaak van winterappel, 2007) als een van de Tunesische dichters in een pan-Arabisch project, waarbij uit elk land drie dichters deelnamen. Enkele van haar gedichten werden vertaald naar het Nederlands, Frans, Koerdisch en Engels. Die laatste werden gepubliceerd in Engelstalig tijdschrift voor moderne Arabische literatuur Banipal. Makaddam treedt regelmatig op in Tunesië en op het Voix de la Méditerranée-festival in Montpellier. In 2013 zal haar tweede bundel verschijnen, eveneens in Libanon.

Luan Buleshkaj

Luan Buleshkaj (L-Deep) is spoken word-artiest en rapper. L-Deep was huisdichter bij het programma CritiX op FunX en NOS-analyst bij de NOS. Hiernaast geeft hij elke week poëzieworkshops aan vluchtelingen in het AZC.


1.

De Nieuwe Liefde

Stichting De Nieuwe Liefde organiseert publieke programma's over religie, cultuur en maatschappij. Daarnaast is ruimte voor poëzie, muziek en theater en wordt een tijdschrift uitgegeven, Roodkoper. De stichting beheert en verspreidt tevens het werk van dichter en theoloog Huub Oosterhuis, initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting.

2.

Meer over...