Ook het Koninklijk Huis moet belasting betalen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2016, 17:35.

Voorzitter, mijn fractie is voor een ceremonieel koningschap en tegen de huidige excessieve kosten voor onze monarchie. Het Huis van Oranje is het duurste koningshuis van Europa. De totale uitgaven bedragen meer dan 100 miljoen euro per jaar.

Buitensporige uitgaven aan zeiljachten, paleizen en vakantievilla’s. De leden van het Koninklijk Huis staan er al jaren mee in de kranten en bladen. En ook dit jaar was het weer raak.

De Oranjes krijgen al decennia flinke compensatie voor het betalen van belasting. Een uiterst dubieuze en geheime constructie, verborgen ergens in het nationale archief. Zelfs de premier, de minister van Financiën én de Koning zouden van niets hebben geweten.

Hoogleraar De Bont noemde deze kwestie zelfs “ridicule volksverlakkerij.” En dat zijn wij met hem eens. Stop met deze idiote regeling, zoals ook bijna 80% van de Nederlanders wil.

Mijn fractie heeft aan de premier hierover een brief gevraagd. En hierin zegt hij dat er geen bewijs is voor deze compensatieregeling. Voorzitter, het bewijs staat gewoon op de site van RTL Nieuws! Waarom creëert deze premier wederom mist en vertelt hij de waarheid niet? Graag een reactie.

Voorzitter, een meerderheid van de Nederlanders houdt van ons Koningshuis. Maar de sympathie voor de monarchie wordt met deze schimmige zaken ernstig aangetast.

Wij zeggen: Laat de Koning en andere leden van het Koninklijk Huis dezelfde belastingen betalen als andere Nederlanders. Geen vrijstellingen meer. Geen buitensporige uitkeringen meer.

En Prinses Amalia hoeft na haar achttiende verjaardag echt geen anderhalf miljoen euro per jaar te krijgen. Deze vorstelijke geldsmijterij kan niemand verdedigen.

Dank u wel.