Luisterend naar Ondernemers

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2016, 2:37.

Tweede Kamerlid maakte MKB tour door Friesland.

Resultaten op 25 oktober 2016 in de Tweede Kamer aan minister Henk Kamp aangeboden.

Download rapport:

luisterend-naar-ondernemers

PvdA wil mkb-toets voor nieuwe wetgeving

Rapport met adviezen aan de volgende minister van economische zaken

De PvdA wil dat bij alle nieuwe wet- en regelgeving de effecten op het midden- en kleinbedrijf (mkb) in kaart worden gebracht. Een onafhankelijke adviescommissie moet deze ‘mkb-toets’ gaan uitvoeren en de regering en het parlement adviseren. Het voorstel maakt onderdeel uit van een rapport met adviezen aan de volgende minister van Economische Zaken. Kamerlid Jacques Monasch sprak voor dit rapport met vele ondernemers door heel Friesland.. Monasch: “Ik wil betere regelgeving in Den Haag en minder bureaucratie voor ondernemers in het mkb.”

Monasch ging de afgelopen maanden in Friesland onder meer langs bij een scheepswerf, een visrokerij, een uitzendbureau, een transportbedrijf, een aannemer en een autogarage om te praten over de problemen waar zij tegenaan lopen. De ondernemers ervaren onvoldoende aansluiting tussen mbo en arbeidsmarkt, vinden dat er te weinig wordt geïnvesteerd in regionale infrastructuur en hebben vaak onnodige hinder van wet- en regelgeving. Monasch wil met het plan voor een ‘mkb-toets’ voorkomen dat kleine ondernemers belemmerd worden bij het opbouwen van hun bedrijf en het aannemen van nieuw personeel.

Monasch: “Wetgeving wordt gemaakt door beleidsmakers die niet weten hoe het is om een klein of middelgroot bedrijf te runnen. In de gesprekken die ik had werd het mij duidelijk hoe vaak simpele wetgeving deze ondernemers in de weg zit. En die onnodige bureaucratie kost banen. Van elke tien mensen met een baan werken er zeven in het mkb. Ik wil ervoor zorgen dat nog meer mensen een vaste baan krijgen bij ondernemers met hart voor hun zaak.”

De PvdA doet het voorstel vandaag tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken inde Tweede Kamer. Tijdens hetzelfde debat overhandigt Monasch het rapport aan minister Henk Kamp.