Doorwerken voor een schijntje

Met dank overgenomen van R.A. (Roos) Vermeij i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2012.

Als je op latere leeftijd je baan verliest is het ongelooflijk moeilijk weer aan de bak te komen. In plaats van te investeren in mensen zodat zij op een behoorlijke manier hun pensioen halen, komt minister Kamp met het plan om AOW'ers voor een prikkie in te zetten. Zij hebben, volgens Kamp, minder rechten nodig dan 'gewone' werknemers, omdat zij AOW en een pensioentje hebben. Zo verslechtert de minister de arbeidsmarkt, vergoot hij de kwetsbaarheid van mensen en introduceert hij oneerlijke concurrentie.

Uit recent onderzoek blijkt dat slechts twee procent van de vacatures door 55+'ers wordt vervuld, terwijl 22 procent van de werkzoekenden tot deze leeftijdscategorie behoort. De werkloosheid stijgt onder jongeren én ouderen.

In het Kunduz-akkoord zijn alle door de PvdA voorgestelde maatregelen om werknemers duurzaam langer te laten doorwerken geschrapt. De maatregelen waren vooral voor mensen met een laag inkomen; zij zijn het immers die in veel gevallen vroeg zijn begonnen met werken.

Langer doorwerken moet kunnen en de meeste enthousiaste werknemers die dat willen, krijgen inmiddels de mogelijkheid daartoe. Maar het plan van Kamp schiet door en maakt werknemers in een kwetsbare positie vogelvrij. Dit voorstel is nog geen wet. Gelukkig is er op 12 september wat te kiezen. Voor een eerlijke, rechtvaardige arbeidsmarkt bijvoorbeeld.