Hoe vet is jouw school? PvdA bezoekt schoolkantines

Met dank overgenomen van K. (Khadija) Arib i, gepubliceerd op dinsdag 17 april 2012.

Foto Flickr/ bies

Een gezonde levensstijl begint met goede voeding. Thuis, maar zeker ook op school. De PvdA vraagt met de campagne 'vet goed, vet fout' aandacht voor het belang van gezonde voeding op school. Daarom bezoeken lokale vrijwilligers, raadsleden, fractievoorzitters en wethouders vandaag op de dag van de gezonde schoolkantine scholen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Heerenveen, Haarlem en de Zaanstreek.

Hoe staat het met eten dat in de schoolkantines wordt geserveerd? Is die vet goed of vet fout? De scholen krijgen aan het eind van het bezoek te horen of ze de vet goed-sticker hebben verdiend of het moeten doen met de vet fout-variant.

Gezond eten en voldoende bewegen is essentieel voor een gezond leven. Helaas zijn er steeds meer kinderen met overgewicht en obesitas. Een zorgwekkende ontwikkeling. Niet alleen voor de gezondheid van deze kinderen, maar ook met het oog op de steeds verder oplopende zorgkosten.

In Utrecht bezoeken partijgenoten maar liefst vier verschillende schoolkantines. In Heerenveen wordt een MBO-school juist in het zonnetje gezet ter ondersteuning voor het inzette gezonde voedingsbeleid. In Amsterdam wordt niet alleen het eten gekeurd maar gaat men ook in gesprek met leerlingen en docenten. Hoe kijken zij tegen gezonde voeding aan? In Zaanstad gaan partijgenoten samen met een chefkok en een di√ętiste op inspectie. Hoe staat het met eten van de schoolkantine van deze VMBO school? Bovendien heeft de PvdA Zaanstreek een recepten-wedstrijd uitgeschreven. Leerlingen kunnen tot 8 mei lekkere maar gezonde recepten insturen.

De PvdA in Haarlem gaat vandaag naar een middelbare school om daar met behulp van een speciaal ontwikkelde vragenlijst leerlingen te bevragen over hoe VET GOED zij hun schoolkantine vinden. Verder kan de leerling die het beste ideheeft hoe de kantine nog gezonder te maken een middag meelopen met de PvdA fractie van Haarlem winnen.

Tot slot Rotterdam. Daar start vanaf vandaag de zoektocht naar de meest gezonde schoolkantine van de stad. De winnende school krijgt van de PvdA-Rotterdam een prijs uitgereikt.