Europa’s nieuwe strijd: sociaal beleid voor allen?, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 9 juli 2020
kalender

Europa’s nieuwe strijd: sociaal beleid voor allen?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 11 oktober 2016 20:00
plaats Den Haag
locatie Studio Dudok, Hofweg 1 Toegang: gratis Aanmelden: via het online reserveringssysteem. Wil je je voorbereiden op het Politiek Café? Lees dan bijvoorbeeld dit interview van Vandenbroucke met Toon locatie
organisatie ProDemos i

Op dinsdag 11 oktober bespreken we Europa’s nieuwe strijd met hoogleraar Frank Vandenbroucke (UvA) en onderzoeker en Eerste Kamerlid voor de Socialistische Partij (SP) Bastiaan van Apeldoorn. Zowel linkse als rechtse politici willen een socialer Europa. Maar wat ze daarmee bedoelen, verschilt nogal.

Europa’s nieuwe strijd Foto Jeroen Oerlemans

Na de Europese verkiezingen in 2014 en het Oekraïne referendum van 6 april 2016 is veel discussie ontstaan over de koers van Europa.

De welvaartsongelijkheid binnen de Europese grenzen groeit en in veel landen mort de bevolking over financiële ‘reddingsoperaties’ voor bijvoorbeeld Griekenland. Volgens eurosceptici is het tijd onze knopen te tellen en minder bevoegdheden over te dragen aan Brussel.

Aan de andere kant staan zij die wijzen naar de vrede en welvaart die het Europese project heeft gebracht. Onze welvaart komt voort uit de uitgebreide samenwerking op handels- en justitiegebied, maar is het houdbaar om wel dezelfde munt te voeren, maar niet dezelfde arbeidswetten?

Beide kanten willen een socialer Europa. Maar wat sociaal is en wat er voor nodig is om dat te bereiken, blijft in het midden.

Grenzen aan het haalbare

Betekent een socialer Europa ook meer bevoegdheden voor Brussel? Moeten we verder samen willen werken? En wat willen de burgers? Is het houdbaar om meer samenwerking op sociaal gebied tussen lidstaten na te streven als eurosceptische politici aan populariteit winnen? Hoe staan burgers tegenover solidariteit tussen landen binnen de Europese Unie?

Over de koers van Europa en de grenzen aan het haalbare, gaan onze moderatoren in gesprek met Frank Vandenbroucke, hoogleraar op het gebied van sociale en werkgelegenheidspolitiek en Bastiaan van Apeldoorn, Eerste Kamerlid voor de SP en onderzoeksleider bij het Amsterdam Global Change Institute.

Over de sprekers

  • Frank Vandenbroucke is hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen en aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij onderzoek doet naar sociale ontwikkelingen in de verschillende Europese lidstaten. Ook is hij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich richt op het bevorderen van onderzoek naar en debat over de maatschappelijke betekenis van de Europese Unie.
  • Bastiaan van Apeldoorn is sinds 2015 Eerste Kamerlid voor de SP. Daarnaast is hij onderzoeksleider bij het Amsterdam Global Change Institute, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij zich bezighoudt met de het sociaal-economische beleid van de Europese Unie en de politieke economie van het Europese integratieproces.
  • Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) leest een column voor.

Moderatoren van de avond zijn Marcel René Bamberg en Joost de Vries.

Kom op dinsdag 11 oktober naar het Politiek Café en praat mee.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 11 oktober, 20.00-21.30 uur
  • Waar: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via het online reserveringssysteem.

Wil je je voorbereiden op het Politiek Café? Lees dan bijvoorbeeld dit interview van Vandenbroucke met het tijdschrift Samenleving en Politiek.


Inhoudsopgave

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...