Are You Out To Be Gay?, Amsterdam

datum 28 september 2016 17:30 - 19:30
plaats Amsterdam
locatie Oosterdokskade 143 Toon locatie
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Mosse-lezing 2016 met Simone van Saarloos

28sep2016 17.30 - 19.30

Evenement

Is Simone van Saarloos wel lesbisch genoeg om de Mosse lezing te houden?

Zo niet, dan betekent dit dat zij te weinig zichtbaar lesbisch is. Want wie homo is moet dat vieren.

De vraag rijst: wat is er mis met onzichtbaarheid?

Misschien moet de homo juist terug in de kast om heel hard boe te kunnen roepen en de wereld te laten schrikken.

Over de spreker

Simone van Saarloos (1990, New Jersey) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York.

Ze schreef literaire kritieken en interviews voor de Volkskrant. Ze publiceert essays, opiniestukken en fictie en treedt regelmatig op als interviewer. Met Niňa Weyers organiseerde zij een 'seksistische talkshow' en als duo vertaalden zij Nein, een manifest van Eric Jarosinski (Lebowski Publishers)

Van Saarloos schreef twee jaar lang drie keer per week een column in nrc.next, een deel daarvan is terug te lezen in de bundel Ik deug / ik deug niet (Nijgh & Van Ditmar). Vorige zomer was zij te zien als zomergast in het gelijknamige VPRO-programma. Afgelopen herfst verscheen Het Monogame Drama (de Bezige Bij), een pamflet waarin ze vragen stelt over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten. Sinds januari 2016 heeft ze een wekelijkse column in Vrij Nederland.

In het najaar staat ze in het theater met de voorstelling Holy F, samen met actrice Sophie van Winden en Eva Marie de Waal. In het najaar verschijnt haar roman De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar). Samen met Laurens Buijs initieerde zij naar aanloop van de EuroPride 2016 een 'Roze Maand' op De Correspondent.

Over de lezing

De Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

George L. Mosse (Berlijn 1918 - Madison 1999) was een bekende, liberale historicus van Duits-Joodse komaf die in 1998 als gasthoogleraar homostudies verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam.

Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma/Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Reijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, Marjolijn Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour en Hedy d'Ancona.

Met receptie/gratis entree.

Openbare Bibliotheek Amsterdam, 7e etage

Theater van het Woord

Oosterdokskade 143, Amsterdam

De Mosse-lezing vindt plaats in samenwerking IHLIA (LGBT Heritage)

Gepubliceerd door AISSR


1.

Meer over...