Belangrijkste wildlife crime top ooit

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op maandag 26 september 2016.

Gerben-Jan Gerbrandy heeft hoge verwachtingen van de World Wilfdlife Conferentie de komende twee week in Johannesburg. De conferentie is de driejaarlijkse bijeenkomst van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

Gerbrandy: “Dit is waarschijnlijk de belangrijkste wildlife crime top ooit. We staan op een keerpunt, als we nu geen keiharde afspraken maken is het te laat voor talloze soorten.”

Meer dan handel

Gerbrandy is in Johannesburg als leider van de delegatie van het Europees Parlement. Tot nu toe is hij voorzichtig optimistisch Gerbrandy: “Bij deze top gaat het over meer dan alleen handelsafspraken. De nadruk ligt duidelijk ook op handhaving, harde aanpak van corruptie en vergaande internationale samenwerking/sanctie mogelijkheden. CITES moet nu echt haar tanden laten zien en daar ziet het ook naar uit.”

Bezoek Black Mamba’s

Gerbrandy brengt ook een bezoek aan de Black Mamba Anti-Poaching Unit om met eigen ogen te zien hoe er dagelijkse gestreden wordt tegen stropers. De Black Mamba APU heeft in 2015 de prestigieuze United Nations Environmental Program (UNEP) Champions of the Earth prijs gewonnen.

“De Black Mamba’s verrichten ongelofelijk werk. Ze gaan elke dag de strijd aan met de stropers, zonder geweld of wapens. Daarnaast investeren ze in de lokale gemeenschap. Met verschillende onderwijsprogramma’s, jongerenparticipatie en trainingen overtuigen ze de lokale bevolking, vaak verantwoordelijk voor de stroperij, dat ze juist voor hun eigen toekomst afhankelijk zijn van een rijke natuur. Dit werpt echt zijn vruchten af”, aldus Gerbrandy.

CITES is in 1973 het leven in geroepen om de internationale handel in met uitsterven bedreigde soorten te reglementeren. Op moment zijn meer dan 183 landen lid van het verdrag. Deze bijeenkomst heeft een historische betekenis voor de EU; het is de eerste top waar het naast de 28 Lidstaten ook deelnemer is van de overeenkomst.