Zorgen om onderhoud sloten

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op vrijdag 23 september 2016, 2:45.

Schriftelijke vragen van de leden Visser en Lodders (VVD) aan de minister van Infrastructuur en Milieu inzake het onderhoud van sloten door waterschappen

  • 1. 
    Heeft u kennis genomen van het bericht dat het waterschap Vechtstromen stopt met het schoonhouden uit de Tubantia d.d. 22 september 2016?[1]
  • 2. 
    Wat vindt u van het voornemen van het waterschap Vechtstromen om minder onderhoud te plegen en de schouw (inspectie) af te schaffen? Deelt u de zorgen van de agrariërs in Twente? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u dan bereid om met het waterschap in gesprek hierover te gaan?
  • 3. 
    Kan de Minister aangeven of er ook andere waterschappen zijn die dergelijke voornemens hebben? Zo ja, welke?
  • 4. 
    Deelt u de mening van de leden van de VVD-fractie dat het zeer onwenselijk is dat agrariërs op deze wijze afhankelijk worden voor het onderhoud aan sloten? Is dit niet een kerntaak van een waterschap?
  • 5. 
    Hoe verhoudt dit voornemen zich met de motie van het lid Visser (34 436, nr. 8) inzake het voorkomen van wateroverlast door betere afstemming en samenwerking tussen waterschappen en agrariërs? Kunt u aangeven op welke wijze deze motie ten uitvoering wordt gebracht?
  • 6. 
    Heeft u de beelden van afgelopen zomer in Zuidoost Brabant en Limburg, met alle schade voor de agrariërs, nog op het netvlies staan? Deelt u de zorgen van de leden van de VVD fractie dat met deze beelden in het achterhoofd, het voornemen van het waterschap leidt tot slecht onderhouden en meanderen van sloten en daarmee meer risico voor agrariërs? Bent u van mening dat dit slecht is voor het voorkomen van wateroverlast en overstromingen van landbouwgebieden en stedelijk gebied? Zo nee, waarom niet? Wie draait voor er straks bij minder onderhoud van sloten op voor de kosten van overlast, mislukken van oogsten en andere gevolgen?
  • 7. 
    Wat betekent het niet langer onderhouden van sloten voor de waterkwaliteit? Hoe verhoudt zich dit voornemen van het waterschap zich tot de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water(KRW) ? Is hier niet een risico aanwezig dat agrariërs straks een rekening gepresenteerd krijgen om alsnog aan de doelstellingen van de KRW te moeten voldoen? Hoe gaat u hier op toe zien?

[1] “Minder onderhoud sloten maakt boeren ongerust”, De Twentsche Courant Tubantia, 22 september 2016