Sacharovprijs 2016: genomineerden onthuld

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 16 september 2016, 11:45.

Journalist Can Dündar en medeverdedigers van de vrijheid van denken en meningsuiting in Turkije, de leider van de Krim-Tataren, Mustafa Dzhemilev, de Yezidi overlevenden en verdedigers Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar en de Oeigoerse geleerde Ilham Tohti. Dat zijn de genomineerden 2016 voor de Sacharovprijs. Het Parlement reikt de Sacharovprijs elk jaar uit aan uitzonderlijke individuen en organisaties die mensenrechten en grondvrijheden verdedigen. De laureaat wordt 27 oktober gekozen.

Can Dündar

Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van het Turkse dagblad Cumhuriyet, werd in november vorig jaar gearresteerd nadat zijn krant melding had gemaakt van het smokkelen van wapens aan rebellen in Syrië door de Turkse inlichtingendienst. Hij werd later veroordeeld tot vijf jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor "het onthullen van staatsgeheimen", overleefde een moordaanslag en woont nu in ballingschap. Hij is voorgedragen door de fracties de GROENEN/EVA, EFDD en GUE/NGL.

Mustafa Dzhemilev

Mustafa Dzhemilev, de voormalige voorzitter van de Mejlis (het Parlement) van de Krim-Tataren, is een voormalige Sovjet-dissident en een Oekraïens Parlementslid. Hij komt al meer dan een halve eeuw op voor mensenrechten en minderheden. Dzhemilev was zes maanden oud toen hij samen met zijn familie en alle andere Krim-Tataren naar Centraal-Azië werd gedeporteerd en hij kon pas na 45 jaar terugkeren. Nu, na de annexatie van de Krim door Rusland, is de mensenrechtenactivist opnieuw de toegang tot het schiereiland ontzegd. Hij wordt voorgedragen door de EVP en ECR.

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar. zijn pleitbezorgers voor de Yezidi gemeenschap en voor de overlevende vrouwen van seksuele slavernij door IS. Ze komen beiden uit Kocho, één van de dorpen in de buurt van Sinjar, Irak, die in de zomer van 2014 door IS werd ingenomen. Ze en behoren tot de groep van duizenden Yezidi meisjes en vrouwen die door IS werden ontvoerd en gedwongen tot seksuele slavernij. Murad bepleit ook de erkenning van de genocide op de Yezidi. Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar werden voorgedragen door de S&D-fractie. Murad Basee werd ook afzonderlijk voorgedragen door de ALDE-fractie.

Ilham Tohti

Ilham Tohti, een vreedzame pleitbezorger van de Chinese Oeigoerse minderheid, zit een levenslange gevangenisstraf uit. Hij werd veroordeeld voor de beschuldiging van 'separatisme' als medeoprichter van de website Uyghur Online, ontworpen om begrip tussen Oeigoeren en Han-Chinezen te bevorderen. Hij werd voorgedragen door EP-lid Ilhan Kyuchyuk i en 42 andere leden.

De procedure

De kandidaten worden gepresenteerd tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse zaken, Ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten op donderdag 6 oktober vanaf 8:30 uur. De stemming voor de shortlist van drie finalisten vindt plaats tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De Conferentie van Voorzitters, die bestaat uit EP-Voorzitter Schulz en de fractieleiders, kiest de winnaar en maakt dit op 27 oktober bekend.

De Sacharovprijs

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement i. De prijs werd opgericht in 1988 om personen en organisaties die de mensenrechten en grondvrijheden verdedigen te eren. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Raif Badawi.

Fracties of een groep van ten minste 40 EP-eden kunnen mensen of een organisatie nomineren.

REF. : 20160909STO41754