Wat is er over van de vrijheid van religie?, Amsterdam

datum 11 oktober 2016 17:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
aanwezigen C.G. (Kees) van der Staaij i e.a.
organisatie SPUI25

Weigerambtenaren, ritueel slachten, de vaccinatieplicht - ze roepen allemaal een conflict op tussen de vrijheid van religie en andere belangrijke waarden. Christelijke politici constateren steeds vaker dat de vrijheid van religie het onderspit delft. Heeft het Christendom nog steeds een geprivilegieerde positie in Nederland? En hoe wenselijk is dit eigenlijk? Met: SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, directeur van het Humanistisch Verbond Christa Compas en hoogleraar rechtsfilosofie Roland Pierik.

Gelijkheids-totalitarisme?

Met de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht in 2001, de invoering van de Algemene wet gelijke behandeling in 2004 en het annuleren van de enkele-feitconstructie daarbinnen in 2015 lijkt de ruimte voor uitzonderingen voor religieuze groepen te worden ingeperkt. Meer en meer wordt de vraag gesteld waarom religie, en met name het Christendom een uitzonderingspositie heeft over niet-religieuze levensovertuigingen, vooral als religieuze waarden conflicteren met andere belangrijke waarden zoals non-discriminatie (weigerambtenaren, homoseksuele docenten op christelijke scholen) dierenwelzijn (ritueel slachten) of het welzijn van kinderen (vaccinatieplicht, jongensbesnijdenis). Christelijke politici luiden de noodklok en spreken afkeurend over de ‘christenfobie,’ het ‘gelijkheids-totalitarisme’ en de seculiere arrogantie’ die het huidige tijdsgewricht kenmerkt.

Opmerkelijke uitspraken

In de recente uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zien we deze strijd terug. De eigenaar van een landbouwmechanisatiebedrijf in Drachten werd onlangs wegens discriminatie veroordeeld omdat hij op basis van zijn christelijke overtuiging een homoseksuele stagiair afwees. Anderzijds stelde het College dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) een man discrimineert door niet te onderzoeken of de wedstrijden op andere dagen dan zondag georganiseerd kunnen worden. Deze uitspraak deed het College na een klacht van een man die vanwege zijn christelijke geloofsovertuiging op zondag niet mag sporten. Deze zaken roepen de vraag op: in hoeverre heeft het Christendom (nog steeds) een geprivilegieerde positie in de Nederlandse samenleving en hoe (on)wenselijk is dit eigenlijk?

Over de sprekers

Kees van der Staaij is fractievoorzitter voor de SGP in de Tweede Kamer.

Christa Compas is sinds januari 2016 directeur van het Humanistisch Verbond.

Roland Pierik is hoofddocent Rechtsfilosofie aan de UvA. Hij zal het programma inleiden en voorzitten.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.


1.

Meer over...