Stop Europese centralisatie

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 14 september 2016, 15:10.

Vandaag sprak Commissievoorzitter Juncker zijn jaarlijkse “State of the Union” uit, waarin hij de plannen en ambities van de Europese Commissie ontvouwt. Hij legde daarbij de nadruk op een Unie die beschermt door zichzelf te verdedigen. Juncker streeft overduidelijk naar meer centralisatie binnen de EU. Zo pleitte hij onder meer voor Europese defensie, inclusief een militair hoofdkwartier, een Europese minister van Buitenlandse Zaken, en een versterkte rol voor zijn eigen investeringsstokpaardje: het Juncker-fonds. Ook noemde hij CETA, het handelsverdrag met Canada, het beste dat de EU momenteel kan overkomen.

Dit zijn stuk voor stuk ontwikkelingen die afbreuk doen aan nationale soevereiniteit. Mijn partij staat voor een Unie die verbindt, omdat Europese samenwerking een groot goed is, zeker in deze tijden. Maar meer macht voor Brussel is geen oplossing voor de uitdagingen waar we voor staan. De Brexit toonde aan dat de bevolking niet meegaat in de voortdenderende integratie die Brussel voorstaat. Als de Commissie zich daar niets van aantrekt, zal het wantrouwen jegens de EU onder de bevolking alleen maar groeien. Je kunt niet met de ene hand meer bevoegdheden naar je toe trekken, en met de andere lidstaten over de bol aaien, terwijl je hen influistert dat de EU alleen maar gebouwd kan worden op hun schouders.

Mijn collega’s in Brussel, Europarlementariërs Dennis de Jong en Anne-Marie Mineur, presenteerden vandaag een alternatieve Staat van de Unie, met vijf voorstellen voor een sociaal Europa dat niet verder centraliseert, maar ruimte laat voor soevereine lidstaten. Dat kun je hier teruglezen.