Beslis mee over de aanpak van vechtscheidingen

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) Recourt i, gepubliceerd op woensdag 7 september 2016, 20:33.

De PvdA wil het aantal vechtscheidingen drastisch verminderen. Daarom heb ik gisteren samen met de minister van Veiligheid en Justitie, de Kinderombudsvrouw en niet in de laatste plaats met Amber, zelf als kind slachtoffer van een vechtscheiding, de website www.divorcechallenge.nl geopend om zo vernieuwende en uitdagende plannen op te halen bij iedereen die daar een goed idee over heeft. Ons doel is om het aantal vechtscheidingen de komende jaren ten minste te halveren.

Veel te vaak komt het voor dat een scheiding tussen twee ouders uitmondt in een vreselijk getouwtrek over de hoofden van de kinderen. Gewild of onbewust worden jaarlijks duizenden kinderen deelgenoot gemaakt van de pijn en de boosheid tussen hun ouders. Er wordt, bewust of onbewust, van ze gevraagd te kiezen, terwijl kinderen simpelweg hun vader én hun moeder willen. Of ze worden in een onmogelijke loyaliteitsklem gezet. En dat beschadigt kinderen. Als rechter heb ik met eigen ogen vele trieste gevallen voorbij zien komen en dat raakte me zeer. Er móet een oplossing komen om kinderen te beschermen tegen vechtende ouders. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan - de praktijk is vreselijk hardnekkig.

Het moet dus beter. Vandaar dat ik enige tijd geleden in een motie een opdracht aan het kabinet heb neergelegd: halveer binnen 5 jaar het aantal vechtscheidingen. Maar hoe? Niet meer van hetzelfde, want dat heeft bewezen onvoldoende te werken. Bij gesprekken en werkbezoeken kwam ik op het antwoord: door alle oplossingen op te halen die er al zijn maar niet gezien worden. Er zijn zo veel deskundigen die buiten het zicht van het relatief kleine kringetje van juristen uit de Kamer en het ministerie aan oplossingen werken. In de praktijk. Juist hen moeten we in staat stellen om met goede ideeën te komen. In mijn motie gaf ik de minister de opdracht een challenge uit te schrijven. Dat is nu gebeurd.

Met de website daagt de overheid iedereen, ervaringsdeskundige of niet, uit om met ideeën te komen over wat het beste werkt om vechtscheidingen te voorkomen. Dus heeft u ideeën? Zeg ons concreet hoe het beter kan. Ik heb goede verwachtingen over de uitkomst: ik denk namelijk dat de beste oplossingen aan de zogenaamde ‘voorkant’ liggen - zo ver mogelijk weg van advocaten en rechters. Maar ook voor mij is het afwachten. Ik hoop vurig op een succes. Omdat het zo ongelofelijk belangrijk is voor die kinderen die zo pijnlijk klem zitten in de echtscheiding van hun ouders. Dus, aan iedereen die dit leest: ga naar de website en maak het een succes!

Het recht om uit te dagen is een relatief nieuw instrument om de samenleving te betrekken bij besluitvorming. Ik ben blij dat het ministerie van V&J deze stap heeft gezet: het getuigt van zelfvertrouwen om de deuren open te zetten en de samenleving binnen te laten. Zo zal de overheid overal moeten gaan werken: open de deuren en laat je uitdagen door nieuwe ideeën. V&J doet het, laat nu de andere ministeries dat voorbeeld volgen.