Reactie D66 op hoorzitting op voormalig Eurocommissarissen Tajani en Potočnik

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op dinsdag 6 september 2016.

Gisteren heeft de onderzoekscommissie naar Dieselgate voormalig Eurocommissarissen Tajani (industrie 2010-2014) en Potočnik (milieu, 2010-2014) gehoord. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy focuste in zijn vragen op het gebrek aan actie van de Europese Commissie na het uitkomen van verschillende rapporten over de groeiende verschillen tussen emissies op de weg en in het laboratorium, in de periode dat zij beiden Eurocommissaris waren.

Gerbrandy:

“Voormalig Eurocommissaris Potočnik heeft een sterk betoog neergezet voor het beter scheiden van de verantwoordelijkheden binnen de Europese Commissie. Het beeld dat achterblijft, is een Eurocommissaris die jarenlang met hand en tand vocht voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, maar die niet de bevoegdheid had om de bronnen van vervuiling, zoals auto-emissies, aan te pakken. Die bevoegdheid lag bij zijn collega, Antonio Tajani. Ook benadrukte Potočnik de jarenlange strijd tussen DG milieu en DG industrie, die ook nu nog voortduurt"

In antwoord op vragen van Gerbrandy stelde Tajani dat hij niet op de hoogte was van gebrekkige implementatie van de wetgeving of slechte handhaving door de lidstaten.

"De ontkenning van Tajani dat hij op de hoogte was van de slechte implementatie en handhaving is zeer opmerkelijk. Uit documenten en uit de hoorzitting met voormalig Eurocommissaris Verheugen bleek de Europese Commissie wel degelijk op de hoogte was van het niet instellen van sancties door regeringen van EU lidstaten. Ook het verschil tussen de uitstoot bij testen en daadwerkelijk uitstoot was toen al jaren bekend."

“Verder schuift Tajani iedere verantwoordelijk voor beleidsontwikkeling en vertragingen af naar het stakeholdersplatform CARS21. Maar een adviesorgaan kan de Commissie nooit ontslaan van haar eigen wettelijke en politieke verantwoordelijkheden"

De volgende hoorzitting vindt plaats op maandag 12 september van 19:00 - 22:30 in Straatsburg. Tijdens deze zitting worden huidig Eurocommissarissen Bieńkowska (Industrie) en Vella (Milieu) gehoord.