TTIP komt er niet

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 31 augustus 2016, 11:32.

Foto Elton Wollenberg

Het waren niet de minsten die deze week het failliet van TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, aankondigden. Eerst zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat de onderhandelingen over TTIP “feitelijk mislukt zijn, ook al wil niemand dat echt toegeven”. Mijn collega Jasper van Dijk stelde schriftelijke vragen over zijn uitspraken. Vervolgens deed de Franse regering er nog een schepje bovenop met de oproep om de onderhandelingen over TTIP te stoppen wegens gebrek aan draagvlak en het feit dat de VS te weinig tegemoet komen aan de Europese eisen.

De SP is van begin af aan uiterst kritisch over TTIP geweest, en wij roepen onze eigen minister Ploumen al heel lang op om te stoppen met TTIP. Niet voor niets zwelt het maatschappelijk protest tegen dit megalomane akkoord aan: TTIP ondermijnt onze democratie door bedrijven inspraak te geven in nationale wetgeving via een speciale adviesraad. Tevens biedt TTIP multinationals de mogelijkheid om via een speciaal geschillenmechanisme staten aan te klagen met miljoenenclaims wanneer nationaal beleid hen niet bevalt. En dat is misschien nog wel het grootste probleem met TTIP: het verdrag zet allerlei zwaar bevochten standaarden rondom bijvoorbeeld arbeidsrechten, voedselveiligheid, duurzame landbouw en dierenwelzijn onder druk, omdat het doel van TTIP is om wet- en regelgeving gelijk te schakelen. Verschillen zijn er echter niet voor niets, en het is daarom een slecht idee om één markt te willen maken van de EU en VS.

Minister Ploumen heeft tot nu toe slechts laten weten dat de onderhandelingen “stroef” verlopen. Ik voorspel u: TTIP komt er niet. Hopelijk sluit Nederland zich snel aan bij de Duitse en Franse lijn.