Marine meert aan in Rotterdam voor Wereldhavendagen

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 september 2016
plaats Rotterdam
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

De Koninklijke Marine meert op 2, 3 en 4 september in Rotterdam aan voor de 39e editie van de Wereldhavendagen. Tijdens het maritieme evenement kunnen bezoekers de aanwezige marineschepen bezoeken, getuige zijn van de uitreiking van de eerste VPD-gesp aan ruim 130 mariniers en zelf in actie komen in het mariniersdorp.

Een primeur dit jaar is de medaille-uitreiking aan speciale beveiligingsteams van het Korps Mariniers. Deze zogenaamde Vessel Protection Detachements (VPD’s) beveiligen sinds 2011 in risicogebieden Nederlandse koopvaardijschepen tegen aanvallen van piraten. De mariniers ontvangen de VPD-gesp voor hun inzet tijdens deze beveiligingsmissies. Aan boord van Zr.Ms. Rotterdam - zelf ook ingezet voor anti-piraterijoperaties - ontvangen mariniers op vrijdag uit handen van Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert. Het thema van de Wereldhavendagen is dit jaar “The Smartest Port” en richt zich op innovatie, techniek en duurzaamheid.

Onderzeeboot

Zr.Ms. Zeeleeuw is een van de aanwezige marineschepen en sluit goed bij het thema aan. De onderzeeboot onderging pas als eerste van de vier onderzeeboten levensverlengend onderhoud. Dankzij deze ‘grote beurt’ kunnen de huidige onderzeeboten van de marine nog zo’n 10 jaar langer doorvaren en zijn ze technologisch gezien de komende jaren ook geschikt voor operaties.

Activiteiten

Behalve de medaille-uitreiking en de aanwezigheid van de gemoderniseerde onderzeeboot, is er nog meer te beleven voor de bezoekers. Zo is het amfibische transportschip Zr.Ms. Rotterdam aan de Parkkade het gehele weekend open voor het publiek. Hetzelfde geldt voor de mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen. Voor wie liever zelf actief aan de gang gaat, biedt het Mariniersdorp uitkomst. Maak kennis met de mariniers en hun uitrusting of daag jezelf uit op de hindernisbaan.

Demonstraties

Gedurende het gehele weekend geeft de marine ook diverse demonstraties op het water. Zo laat de marine zien hoe zij de strijd aangaat met drugssmokkelaars in het Caribisch Gebied en hoe mariniers een door piraten gekaapt schip bevrijden.

Kijk voor het actuele programma en tijden op www.wereldhavendagen.nl.


1.

Meer over...