PrEP: (n)iets voor jou?, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 30 september 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen F. (Femke) Halsema i, P.A. (Pia) Dijkstra i, L.G.J. (Linda) Voortman i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Meer dan 30 jaar sinds het begin van de aidsepidemie, is er een nieuw middel om hiv-infecties tegen te gaan: PrEP. Deze preventiemethode bestaat uit het slikken van een pil, dagelijks of rondom de seks. PrEP biedt een zeer goede bescherming tegen hiv als de pillen volgens voorschrift worden ingenomen. Volgens experts kan PrEP helpen om de 1000 hiv-infecties die er elk jaar nog zijn in Nederland, drastisch terug te brengen.

Maar is PrEP ook iets voor jou? Zo niet, wat zijn dan jouw bedenkingen? Voor wie is PrEP trouwens geschikt? Is het wel voor iedereen bedoeld? Wat zijn de voor- en de nadelen van PrEP? Wat is onder mensen die risico lopen op hiv, de mening over de hiv-preventiepil? En niet onbelangrijk: wat vindt de politiek ervan?

Vrijdagavond 30 september praten we over PrEP. Femke Halsema (bestuurder, publicist en voormalig fractievoorzitter GroenLinks) leidt een debat over de wenselijkheid van het laagdrempelig beschikbaar stellen van PrEP in Nederland. Met o.a.:

  • Pia Dijkstra (D66, Tweede Kamerlid)
  • Linda Voortman (GroenLinks, Tweede Kamerlid)
  • Linda Duits (Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in onderzoek van populaire cultuur, blogger)
  • Laurens Buijs (UvA, doet o.a. onderzoek naar lhbt-emancipatie)
  • Elske Hoornenborg (GGD Amsterdam, projectleider AMPrEP-studie)
  • Kai Jonas (UvA, coördinator Europees onderzoek naar de mening over PrEP onder mensen die risico op hiv lopen)
  • én mensen die PrEP (willen) gebruiken

Toegang is gratis. Meld je wel aan via "tickets".

PrEPTALK is een initiatief van Aids Fonds, Soa Aids Nederland en COC Nederland.


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...