De robot als collega, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 27 september 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Piet Heinkade 179 | Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen L.G.J. (Linda) Voortman i, B. (Bram) Vermeer i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

'Help, de robots komen!' of 'Robots pikken banen in': de media staan vol met dit soort verontrustende berichten over robotisering en de arbeidsmarkt. Er bestaan echter verschillende geluiden over de komst van de robots op de werkvloer. Moeten we ons grote zorgen maken? Volgens sommigen is de angst voor robots echt niet nodig en biedt technologisering juist nieuwe kansen voor de arbeidsmarkt. Welke ontwikkelingen heeft de arbeidsmarkt doorgemaakt door technologisering? En wat betekent technologisering voor onze toekomstige banen?

Met in dit programma onder anderen

Robert Went

Econoom WRR, auteur Waarom Piketty lezen? & co-auteur van De Robot de Baas

Anna Salomons

Utrecht University School of Economics, doet onderzoek naar de arbeidsmarktimpact van nieuwe technologie

Linda Voortman

Tweede Kamerlid GroenLinks. Eerder vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten

Bennie Mols

Wetenschapsjournalist, auteur en spreker

Marcel van der Linden

Senior onderzoeker, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Emer Beamer

Oprichter van Designathons Works, waar kinderen een betere toekomst ontwerpen met nieuwe technologieën

In dit programma verkennen we eerst de manier waarop mensen samenwerken met robots en andere vormen van technologie. Hoe ervaren wij robots als collega’s? Daarnaast gaan we in op maatschappelijke veranderingen die robots op de werkvloer met zich meebrengen. Wie profiteert er eigenlijk van de extra productiviteit die robots genereren? En wie bezit robots? Met een team van experts uit verschillende hoeken zoeken we antwoorden op deze vragen.

Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, is aanwezig onder voorbehoud van de Kameragenda.

Lees meer

De toekomst van de maker

Robots en andere technologieën kunnen steeds meer menselijk werk doen. Dat creëert mogelijkheden, maar ook gevaren. We moeten technologie inzetten om ons werk niet overbodig, maar beter, makkelijker en leuker te maken. Maar hoe?

De Robot de Baas

In dit boek gaan technologiedeskundigen, economen en andere wetenschappers in op de vraag wat de betekenis van robotisering en digitalisering zal zijn voor de toekomst van werk. Er verdwijnen banen, er komen nieuwe banen bij en de aard van veel werk verandert. Maar robotisering blijkt meer voeten in de aarde te hebben dan vaak wordt verondersteld.

Turings Tango - Waarom de mens de computer de baas blijft

Aan de hand van het werk en het dramatische leven van Alan Turing laat Turings Tango ons nadenken over de relatie tussen mens en computer. Waarin verschilt het menselijke brein van het elektronische brein?

Robotics for Future Presidents

In dit boek bespreken experts, Bennie Mols, Bas van den Hond en Bram Vermeer, de volgende automatiserings revolutie. Wat staat ons te wachten? En hoe kunnen we ons daarop voorbereiden?

Technologie overkomt je niet: steeds slimmere machines veranderen ons leven, maar we bepalen zelf hoe

Artikel voor komend themanummer over technologie van IDEE, tijdschrift van de Hans van Mierlo Stichting, wetenschappelijk bureau van D66.

'300 duizend studenten worden opgeleid voor robotbaan'

Volgens Deloitte lopen veel studenten risico opgeleid te worden voor een baan die in de toekomst niet meer door mensen gedaan gaat worden. De Volkskrant bericht: "300 duizend studenten volgen nu een opleiding voor werk dat mogelijk op korte termijn wordt overgenomen door robots. Vooral mbo-opleidingen bieden slechte baankansen."


1.

Meer over...