Minister niet welkom

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 24 augustus 2016, 12:37.

De Turkse minister Nihat Zeybekci bezoekt momenteel ons land. Eerder, kort na de coup, deed hij vergaande en onacceptabele uitspraken over Gülen aanhangers. Kort gezegd pleitte hij voor marteling. Daarom is het op zijn minst vreemd dat hij welkom wordt geheten in Nederland, onder andere om met minister Ploumen te spreken. In dit filmpje uit ik mijn verontwaardiging over de komst van de minister en hieronder lees je de vragen die ik samen met collega Sadet Karabulut heb gesteld aan onder meer minister Ploumen:

1

Is het juist dat de minister van Economische Zaken van Turkije, Nihat Zeybekci, momenteel in ons land is, onder andere voor overleg met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking?

2

Kunt u bevestigen dat minister Zeybekci vergaande en onacceptabele uitspraken heeft gedaan over Gülen aanhangers? Is het juist dat deze Turkse minister heeft gezegd dat de islamitische geestelijke Fethullah Gülen een rat is en dat diens aanhangers zullen worden gestraft op een manier waardoor ze zullen smeken te worden gedood en dat Gülen aanhangers zouden worden weggestopt in holen, opdat zij nooit meer een menselijke stem zullen horen. 1) Indien neen, wat heeft de minister dan gezegd over Gülen aanhangers?

3

Ziet u dergelijke uitspraken als het vergoelijken van marteling?

4

Deelt u onze zorgen dat dergelijke uitspraken bijdragen aan verdere polarisatie tussen bevolkingsgroepen in Turkije, maar ook in Nederland?

5

Heeft u de Turkse minister aangesproken op zijn uitlatingen over Gülen aanhangers? Kunt u uw antwoord toelichten?

6

Deelt u onze opvatting dat ministers die dergelijke uitspraken doen de toegang tot Nederland ontzegd dienen te worden? Indien neen, waarom niet?

Bron:

1

Deze opruiende Turkse minister spreekt dinsdag in Den Haag, http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/08/ze-zullen-smeken-ons-te-doden-deze-turkse-minister-spreekt-345809/, 23 augustus 2016.