Vraagtekens bij extra rompslomp voor boeren

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op maandag 15 augustus 2016.

Het CBS wil boerenbedrijven verplichten om naast de jaarlijkse uitgebreide Landbouwtelling ook nog mee te doen aan vijf extra enquêtes (over de varkensstapel, enkele oogstramingen, en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen), op straffe van 1500 euro boete. De SGP zet vraagtekens bij deze extra rompslomp en heeft daarom onderstaande schriftelijke vragen ingediend.

Schriftelijke vragen van het lid Dijkgraaf (SGP) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het afdwingen van vijf aanvullende landbouwenquêtes door het CBS

  • Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bovenop de Landbouwtelling deelname aan vijf andere landbouwenquêtes wil afdwingen1?
  • Op welke Europese bepalingen is de noodzaak om deze aanvullende landbouwenquêtes af te nemen precies gebaseerd?
  • Is het (juridisch) mogelijk om meer gebruik te maken van gegevens uit de jaarlijkse Landbouwtelling, eventueel via extrapolatie?
  • Is het (juridisch) mogelijk om voor de oogstramingen van appels, peren en akkerbouw ook gebruik te maken van beschikbare sectorale oogstramingen?
  • Bent u voornemens in overleg met het CBS in te zetten op het zoveel mogelijk voorkomen en inperken van de genoemde aanvullende enquêteverplichtingen?
  • Bent u voornemens te voorkomen dat landbouwbedrijven opnieuw met extra lastendruk te maken krijgen? Zo ja, hoe?

1 https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2016/08/12/cbs-verplicht-boeren-tot-deelname-aan-vijf-enqu%c3%aates