Godsdienstvrijheid islamitische landen

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op vrijdag 12 augustus 2016.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij, De Roon en Voordewind over de beperking van godsdienstvrijheid in Islamitische landen

  • Kent u het bericht “Minste vrijheid in islamitische landen”?[1]
  • Deelt u de in het artikel genoemde conclusies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Islamitische landen voorop lopen in het beperken van godsdienstvrijheid?
  • Kunt u de achtergrond van deze beperkingen van godsdienstvrijheid door Islamitische landen duiden? Hoe beoordeelt u de oorzaken en de gevolgen?
  • Kunt u cijfers verstrekken van het aantal christenen en kerken dat in de afgelopen periode getroffen is door het geweld in Islamitische landen?
  • Wat wordt door Nederland concreet gedaan ten aanzien van godsdienstvrijheid in islamitische landen, en met welke effecten? Welke landen zijn de afgelopen jaren op welke wijze en in welke concrete situatie(s) aangesproken op het inperken van de godsdienstvrijheid?
  • Wat is de huidige status van de pilots godsdienstvrijheid welke ook in islamitische landen lopen, en wat zijn de bereikte effecten? Op welke wijze is of wordt uitvoering gegeven aan de motie Voordewind/Van der Staaij over het breder uitzetten hiervan in andere landen?[2]
  • Op welke wijze worden islamitische landen momenteel door de internationale gemeenschap aangesproken op het bejegenen van religieuze minderheden, waaronder christenen, inclusief het toepassen van kwalijke islamitische blasfemiewetten?
  • Hoe duidt u de recente berichtgeving over oproepen tot geweld tegen christenen door onder meer Boko Haram in Nigeria[3] in het licht van het genoemde rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken? Welk verband ziet u tussen de bevindingen in dit rapport en de geweldplegingen door niet-statelijke actoren zoals Boko Haram en ISIS?
  • Bent u bereid dit rapport te benutten om opnieuw - indien mogelijk in internationaal verband - islamitische overheden en organisaties die schuldig zijn aan ernstige beperking van de godsdienstvrijheid, kritisch aan te spreken op hun houding ten aanzien van geloofsvrijheid? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen?

[1] “Minste vrijheid in islamitische landen,” Reformatorisch Dagblad, 11 augustus 2016

[2] Kamerstuk 32 735, nr. 135

[3] “Nieuwe leider Boko Haram: ‘val christenen aan’,” EO.nl, 4 augustus 2016