Nederlandse transportsector slaat alarm over 'inklimmers'

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op dinsdag 9 augustus 2016, 2:32.

Schriftelijke vragen van de leden Visser en Azmani (beiden VVD) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over gebrek aan informatie binnen de transportsector over ‘inklimmers’ en de oproep om de 'jungle' van Calais te ontmantelen

  • 2) 
    Bent u bekend met de oproep van TLN dat zij weinig tot geen informatie krijgen over migranten die in een vrachtwagen proberen te klimmen om naar Engeland te gaan (hierna ‘inklimmers’) en de sector zich hierdoor onvoldoende kan weren tegen dergelijke praktijken? Klopt het dat de informatie niet wordt gedeeld?
  • 3) 
    Zo ja, wat vindt u van deze oproep, is er inmiddels overleg geweest met de transportsector hierover, kunt u aangeven op welke wijze er contact is met de transportsector hierover en welke informatie met de transportsector wordt gedeeld?
  • 4) 
    Hoeveel meldingen krijgt u dagelijks van ‘inklimmers’ in Nederland en wat wordt er met deze meldingen gedaan? Welke organisaties of instanties stelt u op de hoogte van deze meldingen en waarom zit TLN daar niet bij?
  • 5) 
    Deelt u de mening van de leden van de VVD-fractie dat het onbegrijpelijk is dat ondernemers en bedrijven in deze sector informatie over ‘inklimmers’ wordt onthouden en dat zo hun export schade oploopt, maar ook hun veiligheid wordt bedreigd? Zo ja, wat doet u om de positie van Nederlandse chauffeurs te beschermen? Zo nee, waarom niet?
  • 6) 
    Hoeveel Nederlandse chauffeurs zijn in 2015 en begin 2016 slachtoffer geworden van geweld en bedreigingen van ‘inklimmers’?
  • 7) 
    Hoe verklaart u de stijging van het aantal ‘inklimmers’ van 510 in 2015 naar 630 halverwege 2016, die via Nederlandse havens illegaal de overtocht naar Engeland probeert te maken door zich te verstoppen in de laadruimte van Nederlandse vrachtwagens?
  • 8) 
    Herkent u de door TLN huidige gesignaleerde problemen bij Calais en de schade die de Nederlandse transportsector hierdoor oploopt? Hoe verhoudt zich dit met de afspraken die eerder hierover met de Franse overheid zijn gemaakt naar aanleiding van de problemen in de zomer en najaar van 2015?
  • 9) 
    Deelt u de mening van de leden van de VVD-fractie dat onze vrachtwagenchauffeurs zonder gevaar voor hun eigen leven hun werk in Frankrijk moeten kunnen beoefenen? Zo ja, wanneer wordt de 'jungle' in Calais definitief ontmanteld? En welke maatregelen worden en zijn er ondernomen door uw Franse collegae om onze vrachtwagenchauffeurs te beschermen?
  • 10) 
    Bent u bereid om opnieuw met uw Franse collegae in gesprek te gaan over de wederom nijpende situatie in Calais om de Nederlandse vrachtwagenchauffeurs te beschermen? Zo ja, kunt de uitkomsten hiervan met de Kamer delen en zo nee, waarom niet?
  • 11) 
    Klopt de stelling van verschillende Europese transportorganisaties zoals TLN, de Belgische Transport Logistiek Vlaanderen (TLV) en de Britse Freight Transport Association dat door de verscherping van toezicht bij Calais het probleem van ‘inklimmers’ zich verplaatst naar andere Noord-Europese havensteden waar vandaan naar Engeland wordt gereisd? Zo ja, welke maatregelen zijn getroffen om hier op te anticiperen? Zo nee, waarom klopt deze stelling volgens u niet?
  • 12) 
    Bent u bekend met de oproep van bovenstaande organisaties dat extra maatregelen in Europees verband nodig zijn het probleem aan te pakken? Zo ja, wat is er tot dusver afgesproken? Zo nee, waarom niet?
  • 13) 
    Bent u bereid om in samenspraak met de transportsector tot nadere maatregelen te komen? In dat kader, bent u bekend met het voornemen dat Europese transportorganisaties zelf een meldsysteem gaan ontwikkelen voor ‘inklimmers’? Zo ja, op welke wijze kan en wil de Nederlandse overheid hier een bijdrage aanleveren?