We laten ons niet chanteren

Met dank overgenomen van M. (Malik) Azmani i, gepubliceerd op dinsdag 9 augustus 2016, 2:25.

De mislukte staatsgreep en de daaropvolgende zuiveringen in Turkije zorgen er voor dat mensen zich zorgen maken over de gevolgen voor Nederland. Nu Erdogan dreigt de afspraken over de opvang van asielzoekers op te blazen zijn mensen bezorgd dat Nederland opnieuw overspoeld gaat worden met asielzoekers. De oncontroleerbare toestroom van duizenden mensen per week zit nog vers in ons geheugen.

Wel of niet praten met Turkije is een lastig probleem. Als we principieel weigeren om te praten met een totalitaire leider die steeds moeilijker doet dan weten we zeker dat de afspraken over het terugsturen van asielzoekers stranden. Waardoor opnieuw de stroom op gang komt van asielzoekers, die uit Syrië of andere landen via Turkije naar Europa en Nederland reizen.

Laat helder zijn, wij laten ons niet chanteren door het dreigement dat Turkije de grenzen opent voor asielzoekers. Erdogan moet voldoen aan alle voorwaarden die aan de visumliberalisatie zijn gesteld. Als je afspraken maakt kom je die na.

We weten dat het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in Nederland erg broos is. Mensen verwachten van ons dat we er alles aan doen om die ongecontroleerde stroom van duizenden mensen per week te voorkomen.

Het voorkomen van een oncontroleerbare stroom asielzoekers is dan ook onze topprioriteit. Dat is de belangrijkste reden om met Erdogan te blijven praten.

Nederlanders maken zich zorgen over Turkse Nederlanders die elkaar bedreigen. Voor alle duidelijkheid: Turks geweld op Nederlandse bodem accepteren we niet.