Besteed geld aan goede zorg, niet aan topsalarissen

Met dank overgenomen van M.J.J. (Marith) Volp i, gepubliceerd op dinsdag 26 juli 2016, 14:09.

Vandaag berichtte de Volkskrant dat van de tien verpleeghuizen die op de zwarte lijst van de Inspectie stonden, er zeven hun bestuurders meer betalen dan de minister-president. Van dit soort berichten word ik kwaad. Het laat wederom zien dat hoge beloningen aan de top echt niet leiden tot betere zorg, integendeel zou je zeggen. De wet om topinkomens aan banden te leggen is inmiddels aangescherpt en binnen een paar jaar moeten alle te hoge salarissen verlaagd zijn. Maar het zou deze bestuurders sieren als ze meteen zelf besluiten af te zien van hun hoge salaris.

Zorggeld moet besteed worden aan goede zorg. Aan onze ouderen die recht hebben op de beste zorg. Aan goed opgeleid en hardwerkend personeel dat de tijd moet krijgen om haar werk te kunnen doen. Je zal maar je uiterste best doen als zorgverlener in een verpleeghuis op de zwarte lijst en dan zien dat de top zich verrijkt. Daarbij wordt het personeel ook in de steek gelaten door de Raden van Toezicht. Want die horen toezicht gehouden op de kwaliteit van zorg en zijn ook verantwoordelijk voor de hoge beloning van het bestuur.

Het argument dat een hoog salaris nodig zou zijn om goede bestuurders binnen te halen slaat nergens op. Dit was hét argument van de tegenstanders van onze wet die de topinkomens aan banden zou leggen. Desondanks hebben wij die wet doorgezet. Binnen een aantal jaar moeten alle salarissen van bestuurders die meer verdienen dan de minister-president naar beneden worden bijgesteld. In de tussentijd zie je dat sommige bestuurders en Raden van Toezicht alle ruimte pakken om zo lang mogelijk een topsalaris te ontvangen. Zij laten vooral zien dat hun moreel kompas ernstig hapert. Laten zij een voorbeeld nemen aan al die andere zorgbestuurders die hun werk gewoon goed doen en daar geen exorbitant salaris voor nodig hebben.

In het inspectierapport stond wat mij betreft een zorgelijke constatering die onderbelicht is gebleven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde dat een groot deel van de bestuurders geen idee had hoe hun huis eruit zag. Laat ik die te veel verdienende zorgbestuurders nu eens een uitdaging geven. Want als zij niet weten wat er op de werkvloer gebeurt hoe kunnen ze dan de juiste beslissingen nemen over hoe goede zorg te leveren? Als zij nu eens mee gaan lopen met hun personeel. Eén week, een dag voor mijn part. Zien, voelen en ervaren wat er nodig is. En dán hun werk goed gaan doen. Laten zien dat ze leveren waar ze voor aangesteld zijn. En dat kan ook best voor een normaal salaris.