Richtlijn 2016/1148 - Maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is geldig van 8 augustus 2016 tot 17 oktober 2024 en moest uiterlijk op 9 mei 2018 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2016/1148 van het Europees Parlement en de Raad van 6 juli 2016 houdende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie

officiële Engelstalige titel

Directive (EU) 2016/1148 of the European Parliament and of the Council of 6 July 2016 concerning measures for a high common level of security of network and information systems across the Union
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2016/1148
Origineel voorstel COM(2013)48 NLEN
Celex-nummer i 32016L1148

3.

Key dates

Document 06-07-2016; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 19-07-2016; PB L 194 p. 1-30
Ondertekening 06-07-2016
Inwerkingtreding 08-08-2016; in werking datum publicatie +20 zie art 26
Deadline 09-05-2019; zie art 23.1
09-05-2021; zie art 23.2
Einde geldigheid 17-10-2024; opgeheven door 32022L2555
Omzetting 09-05-2018; aanneming zie art. 25.1
10-05-2018; toepassing zie art. 25.1

4.

Wettekst

19.7.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 194/1

 

RICHTLIJN (EU) 2016/1148 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 6 juli 2016

houdende maatregelen voor een hoog gemeenschappelijk niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 114,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (2),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Netwerk- en informatiesystemen en -diensten spelen een cruciale rol in de samenleving. De betrouwbaarheid en beveiliging ervan zijn essentieel voor economische en maatschappelijke activiteiten, en met name voor de goede werking van de interne markt.

 

(2)

De omvang, de frequentie en de gevolgen van beveiligingsincidenten nemen toe en vormen een grote bedreiging voor de goede werking van netwerk- en informatiesystemen. Die systemen kunnen ook een doelwit worden van opzettelijke schadelijke acties die bedoeld zijn om de werking van de systemen te verstoren of te onderbreken. Zulke incidenten kunnen de economische bedrijvigheid belemmeren, aanzienlijke financiële verliezen opleveren, het gebruikersvertrouwen ondermijnen en de economie van de Unie ernstige schade toebrengen.

 

(3)

Netwerk- en informatiesystemen, en hoofdzakelijk het internet, spelen een cruciale rol bij het faciliteren van het grensoverschrijdende verkeer van goederen, diensten en personen. Vanwege dat transnationale karakter kan een ernstige verstoring van die systemen, al dan niet opzettelijk en ongeacht waar deze plaatsvindt, individuele lidstaten en de Unie als geheel treffen. De beveiliging van netwerk- en informatiesystemen is daarom essentieel voor de goede werking van de interne markt.

 

(4)

Voortbouwend op de aanzienlijke vooruitgang die in het Europees Forum voor de lidstaten is geboekt bij het bevorderen van gesprekken en de uitwisseling van goede beleidspraktijken, waaronder de ontwikkeling van beginselen voor Europese cybercrisissamenwerking, moet een samenwerkingsgroep worden ingesteld die bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten, de Commissie en het Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatiebeveiliging (Enisa) en die tot doel heeft de strategische samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te ondersteunen en te faciliteren. Om die groep doeltreffend en inclusief te laten zijn, is het van essentieel belang dat alle lidstaten beschikken over minimumcapaciteiten en een strategie om op hun grondgebied een hoog niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te waarborgen. Daarnaast moeten eisen inzake beveiliging en melding van toepassing zijn op aanbieders van essentiële diensten en digitaledienstverleners teneinde een cultuur van risicobeheer te bevorderen en ervoor te zorgen dat de ernstigste incidenten worden gemeld.

 

(5)

De bestaande capaciteiten volstaan niet om een hoog niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie te waarborgen. Omdat de paraatheidsniveaus van de lidstaten sterk uiteenlopen, is de aanpak in de Unie gefragmenteerd. Dit leidt tot ongelijke niveaus van bescherming van consumenten en bedrijven en ondermijnt het algemene niveau van beveiliging van netwerk- en informatiesystemen in de Unie. Het feit dat er geen gemeenschappelijke eisen voor aanbieders van essentiële diensten en digitaledienstverleners gelden, maakt het dan weer onmogelijk een overkoepelend en doeltreffend mechanisme voor samenwerking op het niveau van de Unie op te zetten. Universiteiten en onderzoekscentra spelen een doorslaggevende rol bij het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.