Gerbrandy krijgt steun Dieselgate onderzoekscommissie oproep meer transparantie Europese Commissie

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 13 juli 2016.

D66-Europarlementariër en rapporteur van het onderzoeksrapport over dieselgate Gerben-Jan Gerbrandy roept de Europese Commissie op volledige openheid van zaken te geven over Dieselgate. “Al direct vanaf de start van ons onderzoek naar de sjoemelsoftware, lijkt de Commissie niet bereid mee te werken om de onderste steen boven te krijgen. Het duurt maanden voordat documenten verstrekt worden en veel documenten worden alleen onder strikte geheimhoudingseisen ter inzage gelegd. Die informatie kunnen we daardoor veel moeilijker gebruiken bij de hoorzittingen. In veel gevallen is dergelijke geheimhouding volstrekt onnodig en het beperkt het democratisch onderzoeksrecht van het Parlement”, aldus Gerbrandy.

Tussenstand opmaken

Vandaag nam de onderzoekscommissie een tussentijdse rapportage aan over het onderzoek. Het rapport bevat een stevige oproep aan de Europese Commissie om mee te werken aan het onderzoek en documenten sneller aan te leveren. Gerbrandy: “De afgelopen maanden hebben vooral gefocust op het verkrijgen van technische informatie. De volgende stap is hoorzittingen op politiek niveau. D66 wil dat helder wordt welke Eurocommissarissen en nationale regeringen op de hoogte waren van het gebruik van sjoemelsoftware en vooral ook of ze het oogluikend toegelaten hebben.”

Politieke druk

Vandaag worden bestuursleden van Volkswagen en Renault gehoord. Morgenmiddag wordt de eerste voormalig eurocommissaris gehoord. Stavros Dimas, voormalig eurocommissaris voor Milieuzaken is als eerste aan de beurt. Direct na het zomerreces zullen andere voormalig en huidige eurocommissarissen volgen. Na flinke politieke druk heeft voormalig Eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) toch laten weten in augustus voor de onderzoekscommissie te verschijnen. “Ons onderzoek valt en staat niet alleen met het verkrijgen van alle relevante documenten maar ook met het horen van alle belangrijke politieke spelers. Verheugen heeft een sleutelrol gespeeld op dit dossier. Hij heeft eindelijk het enige juiste besluit genomen door toch voor de enquêtecommissie te verschijnen”, aldus Gerbrandy.