Rapporteur Fintech

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op dinsdag 12 juli 2016.

12Blij met mijn rapporteurschap op Fintech. Zie hier het persbericht:

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) rapporteur op FinTech

“Europa moet FinTech faciliteren, niet frustreren

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen wordt namens het Europees Parlement rapporteur op FinTech. Zij wordt de auteur van een ‘initiatiefrapport’: een belangrijk advies van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om in actie te komen. De komende tijd zal zij intensief met specialisten en vakcommissies praten, waarna ze aanbevelingen zal doen voor de te volgen politieke lijn.

Van Nieuwenhuizen is blij dat er nu eindelijk aandacht komt voor de toekomst van financiële instellingen: “Als het gaat over de bankensector, hebben we het nog steeds vooral over de gevolgen van de crises en de bedreigingen die op de loer kunnen liggen. Maar we moeten juist focussen op de innovatieve toekomst van banken en andere financiële instellingen, die ook voor consumenten van grote invloed zal zijn op de manier waarop zij hun financiën kunnen organiseren in de toekomst. De komende tijd ga ik Europese regelgeving proberen zodanig aan te passen dat FinTech wordt gefaciliteerd, in plaats van gefrustreerd.”

Onder FinTech valt alles dat te maken heeft met de digitalisering van de financiële industrie en zal de komende jaren een grote impact hebben. FinTech zorgt voor nieuwe businessmodellen binnen één van de sterkst en meest complex gereguleerde sectoren. Ook biedt het start-ups en mkb’ers in de toekomst meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren. De ontwikkelingen binnen FinTech gaan snel. Wereldwijd werd er in 2015 voor 19 miljard dollar geïnvesteerd in opkomende FinTech start-up's, tegenover 1,5 miljard dollar vijf jaar eerder.

Morgen, woensdag 13 juli, houdt Van Nieuwenhuizen een eerste meeting in het Europees Parlement over wat de Kapitaal Markten Unie kan doen om FinTech maximaal te faciliteren. De bijeenkomst wordt bijgewoond door, onder andere, Eurocommissaris Hill. Ook zal een groot aantal deskundigen uit de FinTech industrie uit Brussel, Dublin, Londen andere Europese hoofdsteden aanwezig zijn.