Geen omgekeerde wereld in Nederland

Met dank overgenomen van Staatkundig-Gereformeerde Partij (SGP) i, gepubliceerd op maandag 11 juli 2016.

Het is natuurlijk de omgekeerde wereld als asielzoekers die in hun eigen land bedreigd en vervolgd worden, hier in Nederland opnieuw gepest of bedreigd worden. Toch gebeurt dat, en het begint vaak al in onze asielzoekerscentra.

Het kabinet heeft besloten om in de azc’s vertrouwenspersonen aan te wijzen voor mensen die vanwege hun seksuele geaardheid gevlucht zijn. Dat is goed. Maar dan ook graag voor vluchtelingen die óók onder vuur liggen - denk aan de vele christenen. Raar dat het kabinet hen niet tegemoet komt.

SGP en CDA hebben hierover aan de bel getrokken bij verantwoordelijk staatssecretaris Dijkhoff. Kees van der Staaij en Mona Keijzer dringen er in schriftelijke vragen op aan ook voor deze groepen actie te ondernemen.

Daar knopen SGP en CDA een oproep op aan om strafrechtelijk op te treden tegen degenen die anderen het leven zuur maken met hun wangedrag en dreigementen. Zoals al eerder door de SGP is betoogd: wie misbruik maakt van onze gastvrijheid moet gestraft worden, zo nodig met uitzetting naar het land van herkomst.

Hieronder de vragen van SGP en CDA

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Keijzer (CDA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Azc's krijgen vertrouwenspersonen voor homoseksuele asielzoekers’?
  • 2. 
    Klopt dit bericht? Zo ja, komen er ook vertrouwenspersonen die zich richten op het beschermen van andere kwetsbare groepen, zoals christenen? Zo nee, zijn de in het bericht bedoelde vertrouwenspersonen ook toegankelijk voor andere kwetsbare groepen, zoals christenen?
  • 3. 
    Wordt de training van de vertrouwenspersonen vormgegeven in nauwe samenwerking met organisatie die zich richten op de bescherming van kwetsbare groepen?
  • 4. 
    Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de vervolging van strafbare feiten die betrekking hebben op kwetsbare groepen in de asielopvang? Hoe staat het met de aangiftebereidheid en hoeveel personen worden inmiddels vervolgd?
  • 5. 
    Kun u aangeven of camera’s geplaatst zijn ter bescherming van kwetsbare groepen? Zo nee, waarom niet?