Geen gesjoemel met energielabels

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 6 juli 2016.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft brede steun gekregen voor zijn voorstel om het toezicht en de handhaving op energielabels aan te scherpen. Na “Dieselgate” in de auto-industrie kwamen vanuit consumentenorganisaties ook signalen dat fabrikanten mogelijk sjoemelen met het energiegebruik van huishoudelijke en elektrische apparaten. “Consumenten moeten kunnen vertrouwen dat energielabels kloppen, en fabrikanten niet sjoemelen met de informatie. Ook moeten de labels duidelijk zijn, zodat mensen bewust kunnen kiezen voor zuinige huishoudelijke apparaten en daarmee voor een lagere energierekening”, aldus Gerbrandy.

Verbod sjoemelsoftware

Sjoemelsoftware in elektrische apparaten wordt in het voorstel verboden en de manier waarop producten getest worden moet aansluiten bij het werkelijk energiegebruik thuis. Handhavingsinformatie en testrapporten moeten via een Europese database beschikbaar zijn voor toezichthouders en de Europese Commissie. “We kunnen ons niet nog een sjoemelschandaal veroorloven dat consumenten zo hard raakt. D66 is blij dat in dit voorstel proactief maatregelen zijn genomen om dit te voorkomen”, aldus Gerbrandy.

Betere informatievoorziening

Het voorstel bevat onder andere een nieuwe opzet van energielabels met duidelijk herkenbare categorieën voor de consument (A tot en met G, met kleurcode). De verwarrende A+, A++ of A+++ labels worden binnen de komende vijf jaar van de markt gehaald. Ook moet alle productinformatie als open data worden aangeboden. Gerbrandy: “Heldere voorlichting en informatie van de consument is ontzettend belangrijk. Mensen moeten goede prijs-kwaliteitvergelijkingen kunnen maken op basis van openbare en juiste informatie.”

Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de Parlementspositie op het wetsvoorstel voor het vernieuwen van de energielabels voor huishoudelijke en elektrische apparaten. In september gaat de trialoog met de Raad van start.