Sport maakt meer gezond dan je denkt

Met dank overgenomen van M. (Michiel) van Nispen i, gepubliceerd op maandag 4 juli 2016, column.

Wie lid is van een sportvereniging weet dat sporten meer is dan bewegen. Dankzij sport leren we wat het is om samen te werken met mensen van andere afkomst, arm of rijk en jong en oud.

Door de overheid wordt sport te vaak gezien als kostenpost. Door bezuinigingen op zwembaden en contributieverhogingen bij sportclubs lopen we het risico dat steeds minder mensen zich kunnen veroorloven te sporten. Dat is een risico voor de toekomst. Kinderen die nu niet opgroeien met sport, krijg je later moeilijker op de been.

De maatschappelijke voordelen van sport worden onderschat. Door te sporten blijven jongeren op het rechte pad, en buiten de criminaliteit. Door sport krijgen langdurig werklozen soms weer perspectief en bloeit het vrijwilligersleven. En door op jonge leeftijd te leren hoe leuk het is om te sporten en te bewegen, zorgen we voor een gezondere en sportieve samenleving op de lange termijn. Als je het zo bekijkt is investeren in sport dus geen kostenpost, maar een investering die goed is voor ons allemaal.

Minister Schippers wijst vooral naar collega ministers om het belang van sport te bewijzen. Daarom gaat ze op voorstel van de SP nu op alle terreinen in kaart brengen hoe sporten bijdraagt aan een gezonde, veilige en sociale samenleving. Dat is een eerste stap om meer te investeren in sport. Niet omdat het een oplossing voor alles is, maar wel omdat sport meer goed doet dan gezondheid alleen.