PvdA: Versterk concurrentiepositie Schiphol

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op donderdag 30 juni 2016, 3:00.

De PvdA wil de concurrentiepositie van Mainport Schiphol als internationale luchthaven versterken. Voor Schiphol is het uitgebreide netwerkwerk van bestemmingen en de mogelijkheden voor reizigers om via Nederland te reizen cruciaal. Die strategische positie van Schiphol is cruciaal voor onze economie en werkgelegenheid, die moeten we dus beschermen.

Schiphol is de goedkoopste luchthaven van Europa, maar onze concurrentiepositie ten opzichte van Istanbul en Dubai staat onder druk. Daarnaast moeten we de groei van Schiphol veel beter sturen, niet alle vliegtuigen zijn meer welkom op Schiphol. Er moeten gerichte maatregelen komen om de groei te sturen en de concurrentie de pas af te snijden, aldus PvdA woordvoerder Jacques Monasch. De PvdA stelt daarom de volgende twee maatregelen voor.

Ten eerste wil de PvdA dat er voorrang wordt gegeven aan de groei van luchtvaart die die de netwerkkwaliteit van Schiphol versterkt. Dus alle vakantieverkeer moeten we verplaatsen naar met name Lelystad. Daarvoor is een besluit van het kabinet nodig, de zgn. verkeersverdelingsregel. De PvdA pleit ervoor dat dit besluit nu genomen gaat worden. Zo heb je selectieve groei, hoef je niet aan bestaande afspraken met bewoners en organisaties te morrelen en kan Lelystad zich beter en sneller ontwikkelen.

Ten tweede wil de PvdA om de concurrentie met vliegvelden als Dubai en Istanbul tegen te gaan nu maatregelen nemen. De PvdA stelt daarom voor om de rekening voor de securitykosten die aan alle passagiers wordt doorberekend terug te brengen. Daarvoor in de plaats moeten de havengelden voor passagiers die van ‘point-to-point ‘ reizen worden verhoogd. Daarmee versterk je de unieke positie van Schiphol. De kosten voor transfer-passagiers gaan naar beneden, zij betalen minder securitykosten. Daarmee maakt je Schiphol als mainport aantrekkelijker en sterker.

Bijkomend voordeel is dat Lelystad dat met lagere kosten voor de point-to-point reiziger kan werken, aantrekkelijker wordt voor die reizigers en luchtvaartmaatschappijen. De vakantieganger gaat er dus op vooruit. Weg uit de drukte, lagere parkeertarieven en goedkopere vluchten.