Brief regering; Voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde - Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310)

Deze brief is onder nr. 111 toegevoegd aan wetsvoorstel 30862 - Goedkeuring van het Verdrag met Vlaanderen betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310); Brief regering; Voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde
Document­datum 29-06-2016
Publicatie­datum 29-06-2016
Nummer KST30862111
Kenmerk 30862, nr. 111
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

30 862 Goedkeuring van het op 21 december 2005 te Middelburg tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310)

Nr. 111 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2016

Via deze brief informeer ik u over de voortgang van het Natuurprogramma Westerschelde.

Natuurprogramma Westerschelde

Nederland heeft zich in het Verdrag met Vlaanderen over de uitvoering van de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (2005) verplicht tot het realiseren van minimaal 600 hectare estuariene natuur. Het Natuurprogramma Westerschelde, dat in 2006 is aangeboden aan uw Kamer (Kamerstuk 26 980, nr. 22), geeft hier nadere invulling aan. Het programma bestaat uit de twee (grensoverschrijdende) projecten uit het Verdrag (de Hertogin Hedwigepolder en het Zwin) en maatregelen in het Zeeuwse Middengebied.

Natuurprogramma in nieuwe fase

Het Natuurprogramma Westerschelde komt in een nieuwe fase. De planvorming is grotendeels afgerond, de voorbereiding van de realisatie en de daadwerkelijke realisatie van een aantal projecten is goed op stoom. In 2015 zijn de eerste resultaten geboekt. Daarmee is een kanteling van planvorming naar uitvoering gaande, en zet Nederland zichtbare stappen om te voldoen aan zijn verplichtingen op grond van het Verdrag met Vlaanderen en de Vogel- en Habitatrichtlijnen ten aanzien van natuurherstel en -ontwikkeling in het Westerscheldegebied.

Estuariene natuur in Perkpolder

In Perkpolder is in 2015, als onderdeel van de maatregelen in het Zeeuwse Middengebied, 75 ha nieuwe estuariene natuur gerealiseerd in de Westerschelde. Het project Perkpolder is een integrale gebiedsontwikkeling waarin woningbouw, buitendijkse natuur en recreatie moeten zorgen voor een nieuwe economische pijler in de kop van Hulst. De realisatie van de estuariene natuur is het eerste zichtbare resultaat van dit project, waarvan 35 ha deel uitmaakt van het Natuurprogramma Westerschelde.

Uitbreiding van het Zwin

De beroepen tegen het Rijksinpassingsplan en enkele uitvoeringsbesluiten voor de uitbreiding van het Zwin zijn in 2015 ongegrond verklaard. Daarmee is het plan onherroepelijk en is de planprocedure aan Nederlandse zijde afgerond. Ook aan Vlaamse zijde zijn alle procedures afgerond die aan de realisatie voorafgaan. De uitvoering is inmiddels van start gegaan.

Voortgang Hertogin Hedwigepolder

Op 21 december 2012 is uw Kamer per brief (Kamerstuk 30 862, nr. 89) geïnformeerd over de planning voor de realisatie van estuariene natuur in de Hedwigepolder. Het Rijksinpassingsplan en het koninklijk besluit tot onteigening zijn binnen dit tijdschema vastgesteld. Daarmee is de planprocedure afgerond en zijn onomkeerbare stappen gezet voor de realisatie van estuariene natuur in de Hedwigepolder.

De gerechtelijke procedure voor de onteigening kost evenwel meer tijd dan destijds aangenomen. Op 8 juni jl. deed de rechtbank Zeeland/West-Brabant uitspraak in deze zaak. De rechter acht de onteigening gerechtvaardigd en kent de vordering tot onteigening toe aan de Staat. Daarmee staat de weg vrij voor de overgang van de gronden, tenzij de onteigende eigenaar in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Mocht dit zich voordoen, dan volgt een procedure van naar verwachting acht tot twaalf maanden. In dat geval komen de gronden in 2017 beschikbaar voor uitvoering; een half jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Bestuurlijke samenwerking over de grens

De afgelopen periode is door de provincie Zeeland geïnvesteerd in het opbouwen van de bestuurlijke samenwerking over de landsgrens heen, gegeven de besluitvorming over de Hedwigepolder. Hierdoor is er breed draagvlak ontstaan voor de realisatie van een grenspark Groot-Saeftinghe, reikend van het Land van Saeftinghe tot de natuurgebieden rondom de Haven van Antwerpen. Het grenspark moet bijdragen aan een afgestemd en grensoverschrijdend natuurbeheer en aan het creëren van meerwaarde voor de regio.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.