Vragen aan de minister over snelheidsbeperking zeevaart Westerschelde

Met dank overgenomen van L. (Lutz) Jacobi i, gepubliceerd op maandag 20 juni 2016, 2:08.

Op de Westerschelde wordt te hard gevaren. Daarover heb ik samen met collega’s vragen gesteld aan de minister.

Schriftelijke vragen van de leden Jacobi, Albert de Vries, Vermue (allen PvdA) en Bisschop (SGP) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over de veiligheid van binnen- en zeevaart op de Westerschelde.

Vraag 1

Bent u bekend met de onvrede bij veel schippers over de veiligheid op de Westerschelde? Kent u de petitie ‘snelheidsbeperking zeevaart Westerschelde’? (1)

Vraag 2

Welke maatregelen zijn reeds genomen om de veiligheid van alle gebruikers op de Westerschelde te borgen? Zijn deze maatregelen afdoende? Zo ja, hoe oordeelt u over de in de petitie genoemde reacties?

Vraag 3

Bent u voornemens nieuwe maatregelen te treffen om de veiligheid van alle gebruikers op de Westerschelde te verbeteren? Zo ja, welke maatregelen treft u? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Deelt u de mening van veel binnenvaartschippers dat met name zeeschepen te snel varen op de Westerschelde? Hoe staat u tegenover de gedachte om - al dan niet op delen van de Westerschelde - een snelheidsbeperking op te leggen voor de zeevaart op de Westerschelde?

Vraag 5

Bent u bereid in overleg te treden met alle belanghebbenden, zoals (vertegenwoordigers van) binnenvaartschippers, zeevaartschippers, Nederlands- en Belgisch loodswezen, de havens van Vlissingen en Terneuzen (Zeeland Seaports), de haven van Antwerpen, de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie en mogelijk anderen, om tot een breed gedragen oplossing voor deze problematiek te komen?

(1) http://www.petities24.com/snelheidsbeperking_zeevaart_westerschelde, https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/06/20/petitie-snelheidsbeperking-zeevaart-op-westerschelde-veiligheid-binnenvaart-in-geding-kolonisatie-van-de-rivier-door-antwerpen/.