Minister Van der Steur over 'de prijs van veiligheid', Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 26 januari 2020
kalender
datum 10 november 2016 12:00 - 13:00
plaats Amsterdam
aanwezigen G.A. (Ard) van der Steur i e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

10nov2016 12.00 - 13.00

Debat

Room for Discussion ontvangt Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, voor een gesprek over de grotere filosofische vragen achter het veiligheidsbeleid. 'De prijs van veiligheid' staat daarbij centraal. Met andere woorden: welke burgerrechten leveren we in als samenleving om de veiligheid (of een veiliger gevoel) te versterken?

In zijn boek 1984 beschrijft George Orwell de dystopie van een ultieme surveillancestaat. Anno 2016 grijpen critici van het huidige veiligheidsbeleid dit schrikbeeld veelvuldig aan om te waarschuwen tegen overdadige uitbreiding van maatregelen en bevoegdheden.

Hebben zij een punt en stevenen we inderdaad af op gevaarlijke afbraak van privacy? Of is - gezien de substantiële terrorismedreiging - het huidige beleid simpelweg noodzakelijk en onontkoombaar om weerstand te bieden tegen kwaadwillenden? En zijn veiligheidsmaatregelen daadwerkelijk doeltreffend, of dragen ze vooral bij aan een gevoel van veiligheid?

Deze en andere vraagstukken gaan de economiestudenten van Room for Discussion grondig behandelen met Van der Steur, die als minister van Veiligheid en Justitie dagelijks voor deze uitdagingen staat.

Toegang vrij.

E-hal

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting


1.

Meer over...