Besluit 2016/971 - Sluiting van een overeenkomst in de vorm van een verklaring betreffende de uitbreiding van de handel in informatietechnologieproducten (ITA)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 18 juni 2016 gepubliceerd en is op 17 juni 2016 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2016/971 van de Raad van 17 juni 2016 betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van een overeenkomst in de vorm van een verklaring betreffende de uitbreiding van de handel in informatietechnologieproducten (ITA)

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2016/971 of 17 June 2016 on the conclusion, on behalf of the European Union, of an agreement in the form of the Declaration on the Expansion of Trade in Information Technology Products (ITA)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2016/971
Origineel voorstel COM(2016)122 NLEN
Celex-nummer i 32016D0971

3.

Key dates

Document 17-06-2016; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 18-06-2016; PB L 161 p. 2-3
Inwerkingtreding 17-06-2016; in werking datum document zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

18.6.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 161/2

 

BESLUIT (EU) 2016/971 VAN DE RAAD

van 17 juni 2016

betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van een overeenkomst in de vorm van een verklaring betreffende de uitbreiding van de handel in informatietechnologieproducten (ITA)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a), v),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De ministeriële verklaring inzake de handel in informatietechnologieproducten, veelal „overeenkomst inzake informatietechnologie” genoemd (Information Technology Agreement — „ITA”), is op 13 december 1996 in Singapore aangenomen. In punt 3 van de bijlage bij de ITA is vastgesteld dat de deelnemers periodiek bijeenkomen, onder auspiciën van de Raad voor de Handel in Goederen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), om de lijst van in aanmerking komende producten te onderzoeken teneinde bij consensus overeenstemming te bereiken over de vraag of het aangewezen is de aanhangsels van die bijlage te wijzigen om daarin bijkomende producten op te nemen in het licht van de technologische ontwikkelingen, de ervaring met de toepassing van de tariefconcessies of wijzigingen van de GS-nomenclatuur.

 

(2)

Op 8 juli 2009 heeft de Raad de Commissie gemachtigd te onderhandelen over een herziening van de ITA, met het oog op de uitbreiding van de lijst van producten in het licht van de technologische ontwikkelingen en convergentie.

 

(3)

De onderhandelingen over de uitbreiding van de ITA zijn door de Commissie gevoerd in overleg met het speciaal comité dat is ingesteld overeenkomstig artikel 207, lid 3, van het Verdrag.

 

(4)

Op 28 juli 2015 hebben de deelnemers aan de onderhandelingen een verklaring afgelegd betreffende de uitbreiding van de handel in informatietechnologieproducten (de „verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA”) waarin de resultaten van de onderhandelingen zijn opgenomen.

 

(5)

Tijdens de tiende Ministeriële Conferentie van de WTO van 15 tot en met 18 december 2015 in Nairobi hebben de deelnemers aan de onderhandelingen de ministeriële verklaring betreffende de uitbreiding van de handel in informatietechnologieproducten van 16 december 2015 (WT/MIN 15/25) aangenomen (de „ministeriële verklaring”), die de verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA onderschrijft en opent voor aanvaarding overeenkomstig punt 9. De ministeriële verklaring bevat ook de instemming van de deelnemers aan de onderhandelingen met de ontwerpschema's die door elk van hen zijn ingediend op grond van punt 5 van de verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA die zijn opgenomen in het WTO-document G/MA/W/117.

 

(6)

De Overeenkomst in de vorm van de verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA moet worden goedgekeurd namens de Unie, samen met het schema van de Unie en de schema's die door andere deelnemers aan de onderhandelingen zijn ingediend en die zijn opgenomen in het WTO-document G/MA/W/117.

 

(7)

In overeenstemming met de verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA moet de Unie bij de WTO de nodige wijzigingen aan haar lijst bij de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel („GATT 1994”) indienen, zoals weergegeven in de lijst van de Unie CLXXIII (G/MA/TAR/RS/357/corr.1),

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA en de lijsten die overeenkomstig punt 5 daarvan zijn ingediend, worden namens de Europese Unie goedgekeurd.

De tekst van de verklaring betreffende de uitbreiding van de ITA, en de aanhangsels daarvan, zijn aan dit besluit...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.