Minister Van der Steur neemt boek over oorlogstijd Justitie in ontvangst, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 8 april 2020
kalender

Minister Van der Steur neemt boek over oorlogstijd Justitie in ontvangst, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 juni 2016 16:00
plaats Den Haag
locatie Gotische zaal Toon locatie
aanwezigen G.A. (Ard) van der Steur†i e.a.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) neemt op 13 juni het boek van Marcel Verburg Geschiedenis van het Ministerie van Justitie, 1940-1945, Een departement in oorlogstijd in ontvangst. U bent van harte welkom tijdens de presentatie die plaatsvindt om 16 uur in de Gotische Zaal te Den Haag, Paleisstraat 1.

Tijdens de oorlog bleef het Ministerie van Justitie in Nederland functioneren. Een parallel Ministerie in Londen bereidde intussen de terugkeer voor. Hoe gingen de Ministeries thuis en overzee om met de bezetting?

De Tweede Wereldoorlog had voor het Ministerie van Justitie, net als voor de andere departementen, een onverwacht gevolg: opeens waren er twee. Behalve het oude departement, dat onder het wakend oog van de bezetter moest proberen zo goed en zo kwaad als dat ging te functioneren, kwam er ook een Ministerie van Justitie in Londen. Hier werd alles in gereedheid gebracht voor de terugkeer naar de democratie na de bevrijding.

Marcel Verburg beschrijft de schizofrenie van het justitiŽle beleid in de oorlogsjaren, maar ook de idealen en angsten van hen die er werkten. Ook de Jodenvervolging en de rol van Justitie daarin komen aan bod. Het boek verschijnt in een serie over de geschiedenis van het Ministerie, maar is ook als afzonderlijk deel bedoeld voor iedere geÔnteresseerde lezer.

Boekpresentatie

De minister van Veiligheid en Justitie zal het eerste exemplaar ontvangen uit handen van prof. Hans Blom. Daarna zal de minister een exemplaar overhandigen aan de heer Theo Wempe (93), de waarschijnlijk enige nog in leven zijnde oud-ambtenaar die tijdens de oorlog, werkzaam bij het departement van Justitie, documenten vervalste, onder andere ten behoeve van onderduikers.


1.

Meer over...