Reactie Gerbrandy stemming hormoonverstorende stoffen

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 8 juni 2016.

Het Europees Parlement heeft vandaag met overweldigende meerderheid (593-57-19) een resolutie aangenomen waarin de Europese Commissie een laatste aanzegging krijgt om een uitspraak van het Europees Hof over hormoonverstorende stoffen uit te voeren.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert:

“Het is betreurenswaardig dat de Commissie het zo ver heeft laten komen. Het is uitzonderlijk dat het Parlement een laatste waarschuwing geeft maar er was geen andere keuze. Hoe kunnen we andere landen vragen democratie en rechtsstaat te respecteren als onze eigen Commissie een rechterlijke uitspraak negeert?”

“Het is onacceptabel dat de Commissie al jaren vol houdt dat ook economische afwegingen een rol spelen bij de vaststelling van wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen. Die afwegingen komen later als we concrete maatregelen moeten vaststellen. Het Europees Hof van Justitie is daarin ook heel helder geweest.”

“Niet alleen moet de Commissie nu onmiddellijk de wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen vaststellen, maar ook aantonen dat economische afwegingen daarin geen invloed hebben gehad.”

Dankzij Gerbrandy schaarde het Parlement zich achter Zweden in de rechtszaak tegen de Commissie.