Bruut politiegeweld in Olympisch Brazilië

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 6 juni 2016, 13:49.

Amnesty International slaat alarm vanwege buitensporig politiegeweld in Brazilië, waar in augustus de Olympische Spelen worden gehouden. De grote zorgen hierover deel ik zonder meer. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, de volgende vragen gesteld:

1

Heeft u kennis genomen van het bericht ‘Bruut politiegeweld in Olympisch Brazilië’ van Amnesty International? Wat is uw reactie hierop? 1)

2

Deelt u de zorgen over het buitensporige politiegeweld in Brazilië? Deelt u de vaststelling dat er van de beloftes, gedaan rondom de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro, om extra maatregelen te nemen om de stad veiliger te maken niets terecht is gekomen? Wat is hierop uw reactie?

3

Deelt u eveneens de zorgen over het feit dat het politiegeweld toenam ten tijde van het vorige grote sportevenement, het WK voetbal in 2014, alsmede over het feit dat recent wetten zijn aangenomen die het recht op vreedzame protesten en vrije meningsuiting inperken?

4

Bent u bereid uw zorgen hierover uit te drukken, al dan niet gezamenlijk met andere collega’s uit EU-lidstaten, bij het Olympisch Comité en de Braziliaanse autoriteiten, en aandacht te vragen voor het treffen van maatregelen die het risico op schendingen van mensenrechten kunnen beperken en het instellen van verantwoordingsmechanismen om straffeloosheid te voorkomen? Zo niet, waarom niet?

Bron:

1

http://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/bruut-politiegeweld-in-olympisch-brazilie