Aandacht voor Molukse gevangenen

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 3 juni 2016, 10:54.

Vandaag staat er een paginagroot artikel in De Volkskrant over Molukse gevangenen in Indonesië die ver van hun familie opgesloten zijn. In het artikel wordt ook gesteld dat de gevangenen zijn gemarteld en dat ze ondervoed en verwaarloosd worden. Ik heb vaker aandacht gevraagd voor het lot van Molukse gevangenen en vraag de minister van Buitenlandse Zaken hoe hij zich inspant voor deze gevangenen. Hieronder tref je mijn vragen aan:

1

Kent u het bericht ‘Geen familiecontact is zwaarste straf’ over Molukse gevangenen die ver van hun familie zijn opgesloten? 1)

2

Kunt u bevestigen dat de in het artikel genoemde gevangenen zijn opgesloten omdat zij in 2007 een Molukse krijgsdans opvoerden waarbij de vlag van de RMS werd ontvouwd? Indien ja, hoe beoordeelt u dit?

3

Beschouwt u de gevangenen als gewetensgevangenen die onterecht veroordeeld zijn? Indien neen, waarom niet?

4

Kunt u bevestigen dat de gevangenen kort na de arrestatie gemarteld werden en bovendien ondervoed en verwaarloosd zijn, zoals een onderzoeker van Human Rights Watch stelde na een bezoek eerder dit jaar? Indien neen, welke informatie heeft u dan over de toestand van de gevangenen?

5

Dringt Nederland aan op goede medische zorg voor deze en andere gevangenen in Indonesië? Indien neen, waarom niet?

6

Herinnert u zich de antwoorden van uw voorganger op eerdere vragen over Molukse gevangenen dat het kabinet de plaatsing van Molukse gevangenen dichter bij huis met de Indonesische regering zal opnemen, en dat dit ook in EU-verband zal worden opgepakt? 2)

7

Kunt u aangeven hoe u zich sinds uw aantreden heeft ingespannen om Indonesië ertoe te bewegen dat gevangenen in de buurt van familieleden worden opgesloten zodat bezoek mogelijk wordt?

Bronnen:

1

Geen familiecontact is zwaarste straf, De Volkskrant, 3 juni 2016.

2

Antwoorden op schriftelijke vragen, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20132014-2551.html, 15 juli 2014.