NGIZ Pioniers | In gesprek met Wim van Eekelen over Schengen, Den Haag

Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Kevin Bergenhenegouwen
datum 14 juni 2016 19:30 - 21:30
plaats Den Haag
locatie Eerste Kamer Toon locatie
organisatie Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) i

Onder de leden van het NGIZ bevinden zich bijzondere personen die een beeldbepalende rol hebben gespeeld in de buitenlandse betrekkingen of internationale politiek. Zij stonden aan de wieg van beleid dat nog steeds van invloed is op de huidige internationale politiek en actualiteit. In een gesprek in een kleinschalige setting, geeft de spreker u een uniek kijkje in de totstandkoming van historische besluiten en ontwikkelingen waarbij hij of zij betrokken was.

De tweede bijeenkomst van NGIZ Pioniers gaat over het Verdrag van Schengen. NGIZ lid Wim van Eekelen is een van de oorspronkelijke onderhandelaren en ondertekenaars van het verdrag. Dit verdrag dat de personen- en goederencontrole aan de grenzen afschafte, ligt weer onder de loep door het huidige vluchtelingenprobleem. Van Eekelen zal vertellen over hoe en waarom het verdrag tot stand is gekomen, en of het verdrag in de huidige situatie nog wel stand zal houden. De heer Van Eekelen was oud-staatssecretaris van Defensie en Europese zaken, oud-minister van Defensie en oud-secretaris-generaal van de West Europese Unie en acht jaar lid van de Eerste Kamer.

Om deel te nemen hoef je geen achtergrondkennis te hebben alleen een nieuwsgierige geest. Laat je verrassen en maak kennis met een van de bijzondere leden van het NGIZ en beeldbepalende figuren van het Nederlands buitenlands beleid.

Dinsdag 14 juni 19:30 uur

Locatie: besloten locatie, na aanmelding volgt het adres

Vooraf registreren verplicht zowel voor leden als niet-leden. Toegang voor niet-leden slechts 7,50 euro.


1.

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ)

Sinds 1945 bestaat er een Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) dat onder meer via lezingen en debatten zo veel mogelijk mensen informatie wil geven over internationale aangelegenheden.

Het NGIZ werkt samen met andere organisaties op het gebied van internationale betrekkingen, stimuleert wetenschappelijk onderzoek door vestiging van (drie) bijzondere leerstoelen en looft een prijs uit voor universitair onderzoek naar internationale onderwerpen.

2.

Meer over...