Minister Asscher trapt campagne tegen ongewenst gedrag op de werkvloer af, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 juni 2016 13:15 - 16:45
plaats Den Haag
locatie Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249 Toon locatie
aanwezigen G.A. (Gerdi) Verbeet i, L.F. (Lodewijk) Asscher i e.a.

Persuitnodiging: Minister Asscher trapt campagne tegen ongewenst gedrag op de werkvloer af

Op maandag 6 juni geeft minister Asscher op een congres in Den Haag het startsein voor een campagne tegen ongewenst gedrag op het werk. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen te maken krijgen met ongewenst gedrag - zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie - door collega’s of leidinggevenden. Werknemers die dit overkomt melden zich vaker ziek. Naast het persoonlijke leed voor de slachtoffers, kost dit werkgevers veel geld. Maandag worden nieuwe cijfers over de omvang en de kosten van ongewenst gedrag op het werk gepubliceerd.

“Moet toch kunnen?”

De campagne vraagt vooral aandacht voor het grijze gebied tussen een grap en ongewenst gedrag, met als doel het op gang brengen van een gesprek over omgangsvormen op de werkvloer. De campagne ‘Moet toch kunnen’ richt zich op alle werkenden in Nederland. Ongewenst gedrag is soms zichtbaar, maar vaker gaat het om subtiele opmerkingen of gedrag dat voor de ontvanger kwetsend is. In de campagne worden via posters en in radiospots verschillende situaties zoals het buitensluiten van collega’s, ongewenste massages en onschuldig bedoelde bijnamen aan het publiek voorgelegd. Door de werksfeer te bespreken en ongewenst gedrag te herkennen, kan uitval van werknemers worden voorkomen.

Congres maakt HR-professionals bewust van ongewenst gedrag

Tijdens het congres ‘Ongewenst gedrag? Niet bij mij op het werk!’ gaat minister Asscher onder leiding van Gerdi Verbeet in gesprek met ervaringsdeskundige Fenny Schuurman. Zij vond, met hulp van haar werkgever, na jarenlange pesterijen een nieuwe manier om met haar collega’s om te gaan en werkt inmiddels met veel plezier nog steeds voor dezelfde werkgever. Op het congres komen zo’n 300 leidinggevenden en HR-professionals uit het hele land samen om meer te leren over ongewenst gedrag. Theater als Spiegel schetst in een interactieve sessie verschillende werksituaties waarin discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten voorkomen. In workshops leren de aanwezigen om ongewenst gedrag te herkennen en te bestrijden.

Datum: Maandag 6 juni 2016

Tijd: 13.15 uur - 16.45 uur. Inloop vanaf 12.45 uur.

Locatie: Fokker Terminal, Binckhorstlaan 249, Den Haag

Na afloop is er voor de aanwezige media kort de gelegenheid voor vragen aan de minister.


1.

Meer over...