NAVO-top in Warschau (Polen)

Koninklijk Paleis in Warschau

Informatie voor de media

De accreditatieprocedure wordt door de NAVO verricht. De deadline voor registratie is 23 juni om 18 uur (Belgische tijd).

Alle informatie is te vinden op de website van de NAVO.

Op 8 en 9 juli organiseert Polen de tweejaarlijkse NAVO-top. De gesprekken zullen vooral gaan over het brengen van stabiliteit in het oosten en het zuiden, en over Afghanistan.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger, zullen de Europese Unie op de top vertegenwoordigen.

In de marge van de top zullen voorzitter Donald Tusk en voorzitter Jean-Claude Juncker samen met de Amerikaanse president Barack Obama een ontmoeting hebben als leiders van de EU en de VS. De EU en de NAVO zullen een gezamenlijke verklaring ondertekenen.

  • Background brief

    ×

    Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

NAVO-top

Met betrekking tot stabiliteit in het oosten zal de EU naar verwachting haar bijdrage aan het herstel van de veiligheid in Oost-Europa onderstrepen. De top zal de gelegenheid bieden om in kaart te brengen wat er samen, of in coördinatie met de NAVO, kan worden gedaan. Inzake Afghanistan zal de EU de nadruk leggen op de geboekte vooruitgang en op de internationale verantwoordelijkheid om aan de stabiliteit in het land te blijven bijdragen. Ten slotte zal de EU, in verband met stabiliteit in het zuiden, de aandacht vestigen op haar rol bij de bestrijding van Da'esh, haar inspanningen ter ondersteuning van de regering van nationale consensus in Libië en haar volgehouden steun voor het versterken van het EU-G5-Sahelpartnerschap.

Gezamenlijke verklaring van de EU en de NAVO

Op vrijdag zullen de EU en de NAVO een gezamenlijke verklaring over nauwere praktische samenwerking op bepaalde gebieden ondertekenen. Hieronder vallen hybride dreigingen, cyberbeveiliging, gecoördineerde oefeningen en versterkte samenwerking op het gebied van maritieme veiligheid.

Ontmoeting van de leiders van de EU en de VS

Deze ontmoeting op vrijdagochtend zal de gelegenheid bieden om de trans-Atlantische eenheid te benadrukken en samenwerking op een aantal prioriteitsgebieden te bespreken. Die prioriteitsgebieden zijn onder meer terrorismebestrijding, het versterken van de economische groei en het aanpakken van de mondiale vluchtelingencrisis. Daarnaast zullen de leiders hun gedachten laten gaan over de wereldwijde consequenties van het referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Achtergrond

Sinds 1949 hebben er 26 NAVO-toppen plaatsgevonden. De meest recente was op 4 en 5 september 2014 in het Verenigd Koninkrijk. Die bijeenkomsten worden bijgewoond door de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-leden en worden voorgezeten door de secretaris-generaal van de NAVO. De EU wordt regelmatig uitgenodigd om aan die toppen deel te nemen.


1.

Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)

De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en wereldwijd stabiliteit te bevorderen. De organisatie realiseert deze doelstelling door de inzet van politieke en militaire middelen. De NAVO bestaat uit 1 landen uit Europa en Noord-Amerika. Ieder lid van de NAVO draagt bij met mankracht, materieel en andere middelen.

2.

Meer over...