Nieuwe Europese lanceercapaciteit voor mini-satellieten

Met dank overgenomen van C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2016.

31Vandaag heb ik het Europese onderzoeksprogramma SMILE (Small Innovative Launcher for Europe) 'gelanceerd'. De komende drie jaar zal uitgebreid onderzoek worden gedaan naar technologieën die nodig zijn voor het lanceren van kleine satellieten. Dit gebeurt onder leiding van NLR (Nederlands Lucht - en Ruimtevaartcentrum) en wordt mogelijk gemaakt met een miljoenenfinanciering van het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020. Er zijn veertien partners uit acht Europese landen bij betrokken.

De rol die satellieten spelen in onze samenleving is inmiddels onmiskenbaar groot, waarvan de bekendste satellietnavigatie is. Maar ook om informatie over lange afstanden van de ene naar de andere plek op aarde te sturen, wordt gebruik gemaakt van satellieten. Het gaat dan bijvoorbeeld om Tv-signalen, telefoongesprekken of internetverkeer.

De markt voor kleine satellieten groeit dan ook snel. Fabrikanten van kleine satellieten moeten nu meeliften met grotere satellieten op een grotere raket die al bestemd is voor een klant. Deze bepaalt de planning en baan van de satelliet, die vaak niet overeenkomt met de missies van kleine satellieten. De satellieten waar nu aan gewerkt gaat worden, kunnen veel sneller gebouwd worden en aan een ‘ad-hoc’ probleem beantwoorden. Bovendien zijn ze goedkoper te maken en te lanceren. Het gaat dan om satellieten die vaak niet groter zijn dan een pak melk.