Brief regering; Aanbieding Jaarrapportage 2015 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer - Betalingsverkeer

Deze brief is onder nr. 66 toegevoegd aan dossier 27863 - Betalingsverkeer.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Betalingsverkeer; Brief regering; Aanbieding Jaarrapportage 2015 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer
Document­datum 31-05-2016
Publicatie­datum 31-05-2016
Nummer KST2786366
Kenmerk 27863, nr. 66
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

27 863 Betalingsverkeer

Nr. 66 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2016

Bijgevoegd ontvangt u voor uw informatie de Jaarrapportage 2015 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (hierna: MOB)1. Een kort overzicht van de belangrijkste resultaten in deze Jaarrapportage volgt hieronder.

Robuust elektronisch betalingsverkeer

Uit de Jaarrapportage 2015 blijkt dat het elektronisch betalingsverkeer robuust is, doordat in de afgelopen twee jaar door de banken maatregelen zijn genomen die hebben geleid tot significante verbeteringen in de beschikbaarheid van de pinketen, iDEAL-betalingen, internet- en mobiel bankieren.

Instant payments

Daarnaast hebben de Nederlandse banken in 2015 aangekondigd dat zij binnen vier jaar direct betalen (instant payments) mogelijk willen maken en daarvoor een nieuwe infrastructuur willen bouwen. Daarmee loopt het Nederlandse betalingsverkeer in de eurozone voorop.

Bereikbaarheid van contant geld en geldautomaten

Ten derde heeft het MOB permanent aandacht voor de bereikbaarheid van contant geld en geldautomaten. Uit MOB-onderzoek blijkt namelijk dat deze in 2015 fractioneel is gedaald, van 99.59% naar 99.53%. Een pilot die momenteel loopt om de bereikbaarheid van contant geld en geldautomaten voldoende te waarborgen, zal in de loop van 2016 worden geëvalueerd.

Nederlandse retailbetalingsverkeer is veilig

Ten aanzien van de fraudeontwikkelingen concludeert het MOB dat het Nederlandse retailbetalingsverkeer veilig is. De schade als gevolg van fraude is in 2015 een fractie toegenomen, maar blijft in vergelijking met voorgaande jaren laag.

Tot slot heeft het MOB in 2015 onafhankelijk onderzoek laten doen naar de opvattingen van Nederlanders over het gebruik van betaalgegevens door banken. Daaruit blijkt dat Nederlanders het commercieel gebruik van betaalgegevens door banken slechts in geringe mate accepteren.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.