Spraakmakende zaken: advies Raad van State over culturele traditie van het Sinterklaasfeest, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 21 juni 2016 17:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i e.a.
organisatie SPUI25

In januari van dit jaar bracht de Nederlandse Raad van State een advies uit over een initiatiefwetsvoorstel over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest. Tijdens dit debat zullen drie deskundigen het advies plaatsen in de bredere context van het immateriële cultureel erfgoed. Wat is immaterieel erfgoed en wie bepaalt dat? Hoe kan bescherming van cultureel erfgoed samengaan met het dynamische karakter ervan? Met Andree van Es, Marc Jacobs en Gerard Rooijakkers.

De Raad doet in het advies een aantal interessante uitspraken over het dynamische karakter van tradities en de rol van de overheid bij het bepalen van de inhoud van culturele evenementen. Doel van het initiatiefwetsvoorstel was het bevriezen van het Sinterklaasfeest als bijzondere culturele traditie en deze daarmee te vrijwaren van verandering. De Raad van State wijst erop dat het niet de rol van de overheid is om te bepalen hoe het gevolg van Sinterklaas eruit moet zien. De overheid moet zorgen voor de openbare orde en veiligheid bij culturele evenementen en manifestaties, maar zich niet bemoeien met de inhoud van die evenementen; dat is de vrijheid van burgers. Het bevriezen van volkstradities past bovendien niet bij het dynamische en levende karakter van dergelijke tradities. “Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee”, aldus de Raad.

Bovendien legt de Raad een link met vrijheid van meningsuiting De Raad vindt dat het initiatiefwetsvoorstel niet verenigbaar is met de vrijheid van meningsuiting, die beschermd wordt door de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vanouds vallen evenementen als Sinterklaas, carnaval of het bloemencorso niet onder dit grondrecht, maar door de 'Pietencontroverse' heeft de keus voor een Piet met een bepaalde kleur steeds meer de betekenis gekregen van een stellingname en daarmee komt deze onder het bereik van de uitingsvrijheid. De Raad adviseert dan ook om van het initiatiefwetsvoorstel af te zien.

De centrale vragen binnen dit advies worden besproken en de sprekers kijken naar de kwestie van (controversieel) immaterieel erfgoed in het algemeen. Wat zegt het over de rol van de overheid in relatie tot de dynamiek en eventueel controversiële elementen van (immaterieel) cultureel erfgoed? Wat is de rol van de overheid en van gemeenschappen bij het bepalen, beschermen en ontwikkelen van immterieel erfgoed, met name in gevallen dat erfgoed controversiële aspecten heeft?


1.

Meer over...