Commissie krijgt harde waarschuwing uitvoering uitspraak Hof van Justitie

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 25 mei 2016.

Op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy geeft het Parlement de Europese Commissie een formele tik op de vingers voor het niet uitvoeren van een uitspraak van het Europees Hof over hormoon verstorende stoffen. In december vorig jaar oordeelde het Hof dat de Commissie zonder enige vertraging de wetenschappelijke criteria voor deze stoffen moest vaststellen.

Gerbrandy: “De uitspraak van het hof was uitzonderlijk hard: de Commissie zat fout door de deadline voor het vaststellen van wetenschappelijke criteria te negeren en een impact assessment er aan te verbinden. Het is onacceptabel dat de Commissie, als hoeder van het Europees Verdrag, een uitspraak van het Hof naast zich neerlegt. Daarnaast is het voor D66 onacceptabel als de volksgezondheid ondergeschikt wordt gemaakt aan economische belangen.”

Geen verdere vertraging

Op initiatief van Gerbrandy schaarde het Parlement zich achter Zweden in de rechtszaak tegen de Commissie. Vrijwel direct na de uitspraak in december werd duidelijk dat de Commissie de rechterlijke uitspraak negeerde. “De reactie van Juncker op het herhaald verzoek van het Parlement om helderheid te geven en de uitspraak direct uit te voeren was stuitend. Alsnog is het overduidelijk dat de Commissie in gebreken blijft. Het Parlement eist dat de criteria per ommegaande worden vastgesteld”, aldus Gerbrandy.