Hoe staat Passend Onderwijs in Amsterdam ervoor?

Amsterdam
© PDC
datum 21 juni 2016 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen M.I. (Mariëtte) Hamer i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Een grotere werkloosheid, een toename van ZZP’ers, flexibelere contracten, automatisering en robotisering. Het zijn trends die onzekere tijden voorspellen, waarbij de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen ‘drastisch’ veranderen. Maar ook de sociale zekerheid van een groot deel van de werkende mensen komt met deze trends onder druk te staan. Welke partijen, groepen en mensen zorgen ten tijden van veranderende arbeidsverhoudingen nog voor sociale zekerheid? En hoe zorg je ervoor dat je verzekerd blijft van een inkomen, wanneer je zonder werk komt te zitten of met pensioen gaat?

Met in dit programma onder anderen

Romke van der Veen

Hoogleraar Sociologie van arbeid en organisatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam & Kroonlid SER

Dennie Oude Nijhuis

Senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis

Harold Herbert

Directeur Verbond van Verzekeraars

André Jonkers

Mede-eigenaar BroodfondsMakers Cooperatie

Sjaak Zonneveld

Commercieel directeur BrightPensioen

Sociale zekerheid is een publiek stelsel dat bedoeld is om inkomen en/of verzorging te garanderen voor mensen die, tijdelijk of blijvend, niet (langer) in staat worden geacht om dit zelf te kunnen. Stel je bent ZZP’er en je kunt enkele maanden niet werken doordat je ernstig ziek bent geworden, maar je hebt wel een inkomen nodig. Wat nu? Ben je wel verzekerd? Tijdens deze avond gaan we met enkele experts te raden of het sociale zekerheidstelsel nog in de moderne economie past. Hoe krijgen we geen zorgen voor morgen?

Romke van der Veen is hoogleraar sociologie van arbeid en organisatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en kroonlid van de SER. Bij de SER zit hij in een verschillende adviescommissies rondom arbeidsongeschiktheid en pensioenen. In zijn werk is hij dagelijks bezig met het vraagstuk hoe een sociaal zekerheidstelsel kan aansluiten bij de moderne arbeidsmarkt, waarin het aantal flexwerkers en ZZP’ers lijkt te blijven groeien. Historisch onderzoeker Dennie Oude Nijhuis geeft ons een inkijkje in de ontwikkelingen rondom deze groeiende groep flexwerkers. Hoe wist deze groep zich vroeger wel te kunnen verzekeren? En hoe kunnen we inspelen op de individualisering van de verzorgingsstaat?

Verder verkennen we met de coöperaties BrightPensioen en de BroodfondsMakers nieuwe manieren waarop sociale zekerheid wordt gewaarborgd. Maar hoe zorg je ervoor dat je als coöperaties inclusief bent? In het licht van deze vraag bediscussiëren we samen met Harold Herbert (directeur Verbond van Verzekeraars) hoe het sociale zekerheidstelsel eruit zou moeten zien voor de huidige economie in Nederland. Want hoe zorgen we ervoor dat ZZP’ers en flexwerkers verzekerd blijven van een inkomen wanneer zij arbeidsongeschikt worden of met pensioen gaan? En voor welke keuzes staan we dan, moeten we sociale verzekeringen laten individualiseren of juist verplichtstellen?

Lees meer

SER-voorzitter Hamer positief over persoonlijk pensioen

Een persoonlijk pensioen met collectieve risicodeling heeft voordelen ten opzichte van een collectief pensioen. Die conclusie trekt de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer.

Aantal coöperaties in Nederland explosief gestegen

Het aantal coöperaties in Nederland groeit snel. Er zijn al meer dan 2500 coöperaties in Nederland. Dat zijn er achthonderd meer dan twee jaar geleden, zo maakte de Nationale Coöperatieve Raad vandaag bekend. Door de crisis en terugtredende overheid regelen mensen het steeds vaker zelf. Zo ook in de verzekeringsbranche.


1.

Meer over...