Begrijp jij het Midden-Oosten nog?, Amsterdam

datum 7 juni 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen M.J. (Job) Cohen i, A. (Ahmed) Marcouch i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Bijna vier jaar na het begin van de Arabische Lente is het Midden-Oosten grotendeels veranderd in een conflictzone waar landen elkaar bestrijden, burgeroorlogen uitgevochten worden en de Islamitische Staat (IS) de chaos heeft aangegrepen om een moorddadig bewind in te stellen. Sven de Graaf en Hans Luiten lanceren tijdens deze avond hun boek Begrijp jij het Midden-Oosten nog?, waarin zij op heldere en begrijpelijke wijze het labyrint ontrafelen dat het Midden-Oosten tegenwoordig vormt.

Met in dit programma:

Hans Luiten

Auteur en historicus

Sven de Graaf

Auteur en Office Manager De Tweede Verdieping

Carolien Roelants

Midden-Oosten expert, columnist NRC-Handelsblad

Job Cohen

bijzonder hoogleraar van de Thorbecke-Leerstoel

Peshmerge Morad

Activist en (ex)-vluchteling

Paulien Bakker

Journalist, Schrijfkracht

Orchestre Partout

Muzikale 'thuis'haven (ex-)vluchtelingen

Programma

Jan Peter Wissink, directeur van de Amsterdam University Press, zal de avond inleiden met een welkomstwoord. Daarna wordt de eerste editie van Begrijp jij het Midden-Oosten nog? overhandigd aan Job Cohen.

Nadat de eerste editie is uitgereikt zal auteur Hans Luiten vertellen over de val van het Osmaanse rijk en de verdeling van het Midden-Oosten tussen Groot-Brittannië en Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog. Ook geeft hij een verklaring voor de opkomst van het islamitische fundamentalisme en het ontstaan van radicale bewegingen zoals IS.

Ook zal de band Orchestre Partout tijdens deze avond tweemaal optreden; vlak voor aanvang van het plenaire programma en kort na de pauze. Orchestre Partout is meer dan alleen een band; het is een beweging en een samenwerking van muzikanten die elkaar in een AZC ontmoet hebben . Zij spelen alle muziek die de leden met zich meebrengen; zo zingen ze liederen in Farsi, Arabisch en Urdu.

Na een korte pauze werpen wij een blik op de toekomst van de regio: Carolien Roelants (Midden-Oosten expert) en Peshmerge Morad (Syriër en ex-vluchteling) zullen met moderator Jielis van Baalen in gesprek gaan over hun visies en toekomstverwachtingen voor het Midden-Oosten. Want als de geschiedenis lessen voor het heden behoudt, wat kunnen wij dan van de actualiteit leren?

Het panelgesprek zal begeleid worden door een prachtige fotoreeks over het alledaagse leven in Baghdad, van journaliste Paulien Bakker en fotografe Marieke van der Velden.

Tot slot verzamelen wij in het cafe voor een drankje en de mogelijkheid om Begrijp jij het Midden-Oosten nog? aan te schaffen. Je kunt jouw exemplaar alvast hier bestellen.

Ahmed Marcouch is helaas verhinderd om deel te nemen aan de bijeenkomst.

Lees meer:

Column

Lees hier de column van Eva Hoeke over Hans Luiten en zijn boek.


1.

Meer over...