F-35 komt naar Nederland, Leeuwarden

Leeuwarden, Oldehoven
datum 23 mei 2016
plaats Leeuwarden
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

De voorbereidingen van de komst van de F-35 naar Nederland zijn in volle gang. Volgens de huidige planning komt het toestel maandagavond 23 mei aan in Nederland. De F-35 vertrekt vanaf Edwards Air Force Base in Californië, waar het Nederlandse F-35 detachement opereert. Op de Amerikaanse testbasis wordt getest hoe de F-35, individueel en samen met andere wapensystemen, diverse operationele scenario’s uitvoert.

Er wordt gepland om met twee F-35’s de oversteek naar Europa te maken. Voordat de toestellen de oversteek naar Europa maken, landen de toestellen nog op Pax River Naval Base in Maryland. Vervolgens begeleiden 2 KDC-10-transportvliegtuigen de F-35’s en tanken het toestel in de lucht bij.

Belevingsvluchten

De komst van de F-35 heeft alles te maken met de zogenoemde belevingsvluchten in de omgeving van de Vliegbases Leeuwarden en Volkel. In 2019 arriveren de eerste F-35’s op vliegbasis Leeuwarden, in 2022 op vliegbasis Volkel. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert beloofde februari vorig jaar tijdens bijeenkomsten met de omgeving van beide luchtmachtlocaties de F-35 tijdelijk naar Nederland te halen. Via de belevingsvluchten kunnen omwonenden het geluid van de F-16 en de F-35 ervaren en vergelijken. Door middel van een enquête doet het NLR een eerste onderzoek naar de ervaringen van de omwonenden en ter ondersteuning van de geluidsbeleving, laat Defensie per vliegbasis vijf meetpunten inrichten door het NLR. Volgens de huidige planning is woensdag 25 mei de eerste mogelijkheid om de belevingsvlucht uit te voeren.

Luchtmachtdagen

In het 3-weken durende verblijf van de F-35 vallen ook de Luchtmachtdagen. Daar kan het publiek op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden het toestel zien . Daarmee heeft de Nederlandse Luchtmacht de primeur in Europa.


1.

Meer over...